Дъжд в бедстващия Бургас забави още разчистването на пострадалите къщи. Доброволци помагат на жителите на с. Ливада, което беше потопено под вода. Те занесоха топли дрехи, спално бельо, обувки и хранителни продукти. Десетки хора изпратиха пакети, а някои дойдоха на място.

“Тук състоянието е наистина ужасно, като в страшен филм. Трябва да си помагаме в такива моменти, да бъдем задружни”, категоричен е доброволецът Цветан Ревански.  Хората имат нужда и от работна ръка, за да почистят къщите и дворовете си след наводненията. Водата в селото не е годна за пиене.

Галина Александрова е директор на училище в ямболското село Зимница. С колеги и приятели събрали храна и дрехи за бедстващите хора.

След като видели в репортаж на bTV петокласника Исус от с. Равнец бос и с мокри тетрадки и учебници, те са подготвили за него специален пакет.

Семейство Славови няма къде да сложат пакетите, защото всичко е в тиня. „Виждал съм лошо, но от това по-лошо няма”, казва Георги Славов. 

Помощ за пострадалите дойде и от Обзор.

Снимка: btvnovinite.bg

Докато се мъчеха да измият лепкавата кал от къщите, хората гледаха с ужас към новия дъжд. 

"Има такова финансиране за национална система за управление на водите изцяло, което включва и ранното оповестяване. Първата фаза, която е контактувана през 2016 г., за съжаление още е в съдебни битки", обясни министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Утре в някои от селата доброволци ще почистват къщите.  

40 военни ще се включат в почистването в понеделник.

Утре още 60 доброволци ще дойдат, за да влязат в буквално необитаемите къщи на хората и да им помогнат.