Най-ниските температури през януари ще бъдат между минус 15 и минус 10 градуса, по Черноморието - около минус 5 градуса, а най-високите температури ще са между 12 и 17 градуса, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Очаква се средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и по високите полета е между минус 2 и 1 градуса, по Черноморието, в Горнотракийската низина и по долината на река Струма - от 0 до 4 градуса, а в планинските райони - между минус 10 и минус 3 градуса.

Месечната сума на валежите също ще бъде около нормата, която е между 30 и 70 литра на квадратен метър.

Януари ще започне със сравнително топло и ветровито време. Облачността ще е променлива, често значителна, на отделни места ще има и слаби превалявания от дъжд, в планините над 2000 метра - от сняг. По-малка е вероятността за валежи към 3-4 януари.

През втората половина от първото десетдневие ще преобладава облачно време. Повишена вероятност за валежи има около 6-7 януари, отначало от дъжд, който, с краткотрайното застудяване в ниските планински райони и по високите полета в Западна България, ще премине в сняг. Към края на периода ще се затопли.

През първите дни от второто десетдневие температурите отново ще се понижат. Запазва се тенденцията за предимно облачно време с валежи от дъжд и сняг. По-голяма вероятност да са на повече места и по-значителни по количество има около средата на десетдневието. Относително по-малка е вероятността за валежи към 17-18 януари, когато и температурите за кратко ще се повишат.

През третото десетдневие на януари температурите ще бъдат близки до обичайните. По-голяма вероятност за валежи има през периода 22-24 януари. През последните дни от месеца вероятността за валежи намалява, изгледите са за облачно и мъгливо време в равнинната част от страната, и за повече слънчеви часове в планините и планинските райони.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!