Директорът на Изпълнителна агенция „Медицински одит” проф. Златица Петрова ще бъде временно отстранена до приключването на проверката от прокуратурата. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

По-рано днес от прокуратурата съобщиха, че при извършване на проверка в агенцията са открити нарушения.

Разследва се смъртта на 11 души през миналата година, които са били определени от агенцията на маловажни. Съмненията са за лекарски грешки, но прокуратурата не е била информирана.

При шест от случаите става въпрос за починали бебета. Прокуратурата е установила груби нарушения на закона и неспазване на сроковете за проверки. По думите на магистрати агенцията е имитирала дейност. Допуска се и умисъл при липсата на проверки по конкретни казуси.

Образувано е наказателно производство срещу длъжностни лица от агенцията за превишаване на власт с цел да се облагодетелства нарушител или да се навреди на пострадал.

До момента в здравното министерство не са постъпвали сигнали за потулване на случаи. Агенцията е проверявана всяка година от Инспектората на министерството за нередности, но такива не са констатирани, каза Ананиев.