Слабо увеличение на заетостта очакват работодателите за последното тримесечие на годината.

Това показва ново проучване на пазара на труда у нас. 6% от анкетираните очакват да увеличат заетостта. 8 на сто предвиждат да я намалят. По-голямата част от бизнеса, обаче, не прогнозира промяна.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-силни перспективи за наемане на нови служители са отчетени във Варна и Пловдив. Статистиката показва, че в Бургас и Русе очакват спад на заетостта. 

Според проучването, работодателите в сектор „Финансови и бизнес услуги” и „Промишленост” предвиждат леко увеличение на броя на служителите през следващото тримесечие. В същото време работодателите в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство” и „Други услуги” очакват да намалят заетостта с 16% и 13%.

Снимка: btvnovinite.bg

В сравнение с предишното тримесечие перспективите за наемане отслабват във всички седем индустриални сектора. Значителен спад от 18%  е отчетен в сектор „Строителство” и „Други услуги”, докато прогнозите за секторите „Друго производство” и „Хотелиерство и ресторантьорство” намаляват със съответно 14 и 12%.

Намирането на работа е трудно за всички , които от месеци се редят на опашки пред Бюрата по труда. Експертите отчитат, че това няма да се промени. „Бюджетите са доста свити и все още са малко компаниите, които са готови да направят нови разходи, нови назначение, да планират увеличение на капацитета си, на работния капацитет изобщо", каза Мария Стоева, която е изготвила проучването.

На този фон икономистите прогнозират, че заплатите няма да растат. Прогнозите са в края на годината безработицата да бъде около 6 на сто.