22 деца със симптоми на хранително отравяне бяха приети вчера вечерта и през нощта в Ямболската болница. Те са на възраст между 7 и 11 години. В добро общо състояние са.

Източникът на заразата все още не е установен. Резултатите от проверките се очакват до два-три дни.

Всички деца са от един род от село Хаджидимитрово, но учат в съседното Дражево. Вчера са обядвали в училищния стол храна, доставена с кетъринг, от фирма, която храни всички училища в община Тунджа. От тази храна вчера са приготвени общо 720 порции. Няма оплаквания от други деца, от други училища и села.  

Първата група е хоспитализирана около 19 ч. По-късно с линейки са докарани още деца.

„Симптомите са еднакви - с болки в корема и повръщане, разбира се, в различна степен при различните дечица… Това са симптоми от клинична картина на хранително отравяне“, каза д-р Валентин Вълчев, дежурен лекар в Спешното отделение. 

„Докато бяха на училище нито едно дете не се е оплакало“, коментира Марина Николова, директор на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“. 

„Тази храна се приготвя в специализирано заведение, което отговаря на всички санитарни изисквания”, обяви Антон Кръстев, секретар на община Тунджа.

На метри от училището има и барче. „Вчера съм продала 20 хамбургера и 5 банички… Сутринта се коментираше тук, че може би са ходили да берат гъби и дали не са яли някои от тях гъби“, казва Вълкана Стоянова, продавачка в барчето. 

„Допускаме и други версии. Това са от пет-шест ромски семейства братя и сестри – нещо да са яли заедно в домашни условия храна или от другаде. Работим по различни версии“, уточни д-р Николай Георгиев, директор на БАБХ-Ямбол.

Освен фирмата, ще бъдат проверени и всички магазинчета в двете села. Липса на запазени проби от храната в стола затруднява проверяващите. 

„Те щяха да бъдат показателни дали храната се е съхранявала правилно, дали причината е в този обяд, който децата са имали", казва д-р Лиляна Генчева, директор на РЗИ - Ямбол.

„Изведнъж толкова много деца за часове, не може да бъде вирус… Предполага се, че е хранителна интоксикация, но каква е, ще докажем", каза д-р Панайот Диманов, директор, МБАЛ- Ямбол.

Децата ще бъдат изписани утре. Прокуратурата в Ямбол започна проверка.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!