В навечерието на първия учебен ден родители сигнализират за високи цени на задължителните ученически униформи. Часове преди началото на учебната година и за родители, и за ученици предстоят последни приготовления. Сред първостепенните задачи е всички деца да имат униформи.

Облеклата за школниците обаче са едно от сериозните пера в бюджета на техните родители тази година. За момчетата облеклото включва тениска с яка плюс суитшърт, които струват около 60 лева. За момичетата същите артикули плюс пола са около 90 лева.

Родителите подкрепят идеята за ученически униформи. Някои обаче споделят, че цените им са неоправдано високи.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние сме дали 500 лева. Какъв е смисълът? Тениска с яка, която струва 6-7 лева, тука е 22”, споделя бащата на първокласник Радой Георгиев.

Проверка в някои от най-популярните магазини показва, че наистина тениска може да се купи и на по-ниска цена. Когато поръчката е на едро, цените падат още повече.

Фирмите, които осигуряват униформите за децата, са  няколко. Една от най-големите се грижи са облеклото на над 140 училища из страната.

Снимка: btvnovinite.bg

„Цената се формира на база на това, че се внасят отвън платовете и се шият тук в София. Всяка година цената на платовете се качва нагоре, скача и цената на турда”, обяснява Даниела Зеркова, управител на фирма за ученически униформи. 

Тази фирма осигурява и облеклото на над 40 училища в София, сред които и за учениците от 125-то училище. По думите на директорката на учебното заведение Венелина Николова, тя предлага най-разумно съотношение между цена и качество.

„Ние търсихме фирмата. Ние правихме проучване на пазара. Разгледахме всички фирми, които произвеждат ученически униформи”, обяснява Николова.

Родителите могат да купят униформите си и от алтернативни фирми, стига те да носят отличителните знаци на училището, казват още от ръководството му. Те обаче трудно се намират, а и не всички училища разрешават тази практика.

700 000 ученици и 60 000 първокласници ще прекрачат прага на класните стаи тази година.