Най-високите температури през септември у нас ще бъдат между 30 и 35 градуса, а най-ниските - между 3 и 8 градуса. По-високи ще са температурите по Черноморието.

Това съобщи за БТА Красимир Стоев, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Тази година през септември се очаква средните месечни температури да бъдат около нормата, която за равнините е между 18 и 21 градуса, за високите полета - между 15 и 17 градуса, а за планините - между 3 и 8 градуса.

Месечната сума на валежите също ще бъде около и над нормата, която за равнините е между 30 и 50 литра на квадратен метър, а за планинските и припланинските райони - от 50 до 80 литра на квадратен метър.

Снимка: Аз, репортерът

През първото десетдневие от септември температурите в по-голямата част от страната ще бъдат около и под нормата. В началото на периода през страната ще премине студен атмосферен фронт и на много места от запад на изток ще превали и прегърми.

Относително спокойно ще бъде времето към 3-4 септември. През следващите дни до края на десетдневието през страната ще преминават атмосферни смущения и на много места ще има валежи.

През второто десетдневие температурите ще се повишат и ще бъдат близки и малко по-високи от обичайните. През повечето дни от периода времето ще е предимно слънчево. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения има около 13 септември и в края на десетдневието, когато се очаква на места ще превали дъжд. Температурите относително ще се понижат.

Снимка: Аз, репортерът

През третото десетдневие температурите бавно ще се понижават. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения с валежи има около 22-25 септември и през последните дни от периода. През втората половина от периода по високите полета на Западна България ще се образуват първите слани.

Астрономическата справка показва, че в началото на септември слънцето в София изгрява в 6:51 ч. и залязва в 20:01 ч. Продължителността на деня е 13 часа и 10 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7:23 ч., а залязва в 19:10 ч. Продължителността на деня е 11 часа и 47 минути.

На 22 септември в 22:21 ч. започва астрономическата есен.