Състоянието на 16-годишното момиче, което удуши новороденото си бебе в казанлъшкото село Средногорово, вече е стабилно. Петя ще остане в болницата в Казанлък поне до края на седмицата, където грижите за нейното здраве ще продължат.

Бременността на момичето не е била проследявана, тъй като бъдещата майка е крила до последно. Затова след като родила в домашни условия и не се е почувствала добре, тя продължила да отказва да отиде на лекар. Накрая все пак се е решила, а това е спасило живота ѝ.

Петя постъпва в здравното заведение със силни болки в стомаха и с възпаление. При прегледа веднага става ясно, че е родила току-що, но упорито отказва да каже къде е бебето. Това усъмнява медиците и звънят на 112, така случаят се разплита. 

Назначена е комплексна експертиза, която ще установи в какво психическо състояние е била непълнолетната преди, по време и след раждането и кои фактори са формирали решението ѝ, заяви пред bTV районният прокурор на Казанлък Таня Димитрова. Досега събраните доказателства сочат категорично, че Петя е извършител на деянието.

По думите на районния прокурор експертизата ще е готова след 10 дни. Мотивите за това престъпление са незрялата възраст на непълнолетната майка, която е изпитвала силен страх, укривала е бременността си и е взела това решение след раждането, каза Димитрова.

На този етап от разследването вероятният баща на бебето– 24-годишният Стефан, е свидетел на деянието. Неговите показания съответстват на признатата вина на извършителката, уточни Таня Димитрова.

Ще му се търси обаче наказателна отговорност за съжителство на съпружески начала с непълнолетната Петя.

Кметът на село Средногорово Илиян Илиев заяви, че бащата на Петя и вероятният баща на бебето не са жители на селото, там са работили като строителни работници. Петя е ученичка в Техникума по лека промишленост в Казанлък. Кметът описа момичето като усмихнато, позитивно и учтиво и призна, че е шокиран от случилото се. 

Снимка: Дарина Колева

Класният ръководител на непълнолетната родилка казва, че била добра ученичка. Участвала и във волейболния отбор. „Петя до последно идваше на училище и затова не съм се притеснявала за нея, защото я виждам постоянно”, заяви Тина Янева. 

bTV обаче научи от отлично информирани свои източници, които се занимават с разследването, че всъщност 16-годишната Петя не е била редовен ученик. За последно е посещавала учебни занимания в Казанлък през ноември миналата година.

Родителите на Петя били разделени. В казанлъшкото село Средногорово заедно с баща си момичето живеело в мизерни условия. Нямало баня, а до учителите стигали слухове за физически тормоз от страна на бащата. Ученичката обаче отричала.