ДНК базата на МВР е изключително бедна заради икономии. Това спъва и разкриването на престъпления, разкри бивш служител на Института по криминалистика и криминология.

Според източници от разследването на мястото на бруталното престъпление в Русе е открит ДНК материал от убиеца на Виктория Маринова. Сравнението му в базата данни на МВР обаче не е дало резултат.

Това означава, че е възможно убиецът да е бил задържан за друго престъпление, но негов генетичен материал не е вкаран в системата. Според Иван Савов ДНК от арестувани се вземат в изключително редки случаи, защото било скъпо.

„В районните управления ни беше разпоредено да взимаме ДНК материал само от престъпници, които вече са извършили някакво тежко престъпление и са сигурни, че ще влязат в затвора. В резултат на това се стигна до следната ситуация на гтодина сме вземали по един – два такива, само и само да не се похабява някакъв материал, който в крайна сметка струва наистина пари, но идеята тук е да се напълни базата данни”, обясни Иван Савов.

С арестувания заподозрян за бруталното убийство на телевизионната водеща предстои сериозна работа. Ще се провери алибито му, обиск за вещи на жертвата, по тялото му би трябвало да има и следи от борба. Ще се направи и повторна ДНК експретиза, която категорично ще каже той ли е убиецът. 

– Това е почти безпогрешна методика, единствено с дактилоскопните отпечатъци може да бъде сравнена.
– За колко време се изготвя ДНК експретиза?
– Минималният срок е две денонощия.

Ако базата данни с ДНК бъде захранвана, както тази с пръстови отпечатъци, много стари престъпления биха могли да бъдат разкрити, категоричен е криминалистът.