Броени дни преди вота „2 в 1“ на 14 ноември, поредна акция на полицията срещу купуването на гласове. От прокуратурата съобщиха, че от началото на предизборната кампания наблюдават повече от 300 преписки и досъдебни производства, свързани с нарушения на изборния процес. 

От държавното обвинение са образували 252 преписки и 57 досъдебни производства, свързани с нарушения на политическите права на гражданите. Делата основно са свързани с купуване на гласове, уточняват от прокуратурата. 

Снимка: btvnovinite.bg/facebook.com/nikolinaangelkova

Само 12 преписки и 2 досъдебни производства съдържат данни за нарушения, отнасящи се изборите за президент и вицепрезидент. Всички останали 240 преписки и 55 досъдебни производства се отнасят за изборите за парламент.

Главният прокурор Иван Гешев е поискал от ЦИК сваляне на имунитета на един кандидат за президент и на двама кандидати за народни представители. На двама вече са повдигнати обвинения.

Снимка: btvnovinite.bg/facebook.com/nikolinaangelkova

Междувременно столичната полиция, заедно с Жандармерията проведоха специализирана операция срещу купения вот в кварталите „Враждебна“, „Христо Ботев“, „Факултета“.

Проверени са частни домове и търговски обекти. След претърсвания на адреси са образувани две досъдебни производства, съставени 12 констативни и 8 предупредителни протокола.