Свещи и мълчание в памет на 18-годишния Алекс имаше тази вечер в Бяла. На мястото на побоя приятели на момчето и цели семейства, въпреки дъжда, запалиха свещи и запазиха мълчание.

Дни преди фаталния удар, довел до смъртта на 18-годишния Алекс в Бяла, кметът на града – Димитър Славов, разпоредил да има засилен полицейски контрол, проверки и вечерен час.

Причината да издаде тази заповед е лятната ваканция.

Снимка: btvnovinite.bg
Славов предполага, че ако полицията е била минала и разгонила групата, нападнала момчето, то щеше да е живо. 

От полицията обаче му отговорили, че районните полицейски управления имат сериозен недостиг на хора и няма екипи в РПУ Белене. 

Славов заяви, че се надява медийният натиск да продължи, за да се стигне до разплитане на случката. Според него неспазването на правилата е в основата на нелепата смърт на младото момче. Даде пример с това, че преди седмица на същото място е имало нападение с нож между българи, но никой не е протестирал, а извършителят се разхожда на свобода необезпокояван. Имало и хванати с чували наркотици, които получили условни присъди.

Сега всички питейни заведения в град Бяла се проверяват, има вече констативни протоколи, ще бъдат издадени и актове. Родители, които не контролират децата си, ще бъдат наказвани с цялата строгост на закона и наредбата за обществения ред. Не е нормално деца, които са пети – шести клас, да обикалят през нощта. Мерки се вземат, но не можем да върнем детето, каза още кметът.

Втори ден градът е в траур.

Още от самото начало лекарите предупреждаваха, че състоянието на Алекс е изключително тежко и първите 7 – 8 дни след травмата може да са фатални. От болницата отказаха да коментират конкретната причина за смъртта, тъй като предстои аутопсия.

„При постъпването беше в кома, с тежка черепно-мозъчна травма, имаше анезокория, като дясната зеница беше по-широка от лявата, имаше кървене от слуховия проход, което е белег за фрактура на базата на черепа”, посочи д-р Огнян Игнатов, завеждащ неврохирургия в УМБАЛ-Русе.

Погребението на момчето ще бъде утре.

Русенската окръжна прокуратура повдигна по-тежко обвинение на задържания за престъплението 32-годишен мъж от същия град, но отказа да коментира ще има ли други арести.

"Не може да е само той виновен, така че се надявам разследването да стигне до всички виновни", заяви кметът на Бяла Димитър Славов.

Междувременно в града се заговори за неефективен полицейски контрол.

Директорът на областната дирекция на МВР старши комисар Теодор Атанасов коментира, че ще се извърши пореден анализ на рисковите места в Бяла. Той каза още, че през тази година не е имало сигнали за нарушаване на обществения ред от дискотеката, пред която е станал инцидентът. По думите му той не е следствие на продължаващи нарушения, на които не е обръщано внимание.

Ще има и засилени мерки от страна на полицията по отношение на питейните заведения в града.