Днес беше пуснато движението по 1,7-километровия участък от Софийския околовръстен път между пътните възли „Младост“ и „Горубляне“. Целта е да се улесни трафикът през зимата и да се повиши безопасността.

Снимка: Агенция \"Пътна инфраструктура\"

Отсечката е част от реконструкцията на 6 км от трасето между ж. к. „Младост“ и АМ „Тракия“.

В неделя сутринта, докато още нямаше много коли, обстановката беше спокойна. По обед обаче отново започна да се образува задръстване преди светофара на „Горубляне“.

Движението в отсечката се пуска с временна организация, временна пътна маркировка и през следващата година работата на обекта ще продължи с полагане на последния износващ асфалтов пласт и изпълнението на всички довършителни работи.

В началото на ноември беше пуснат 2,5-километровия участък от Южната дъга – от връзката с магистрала „Тракия“ до пътен възел „Герман“.

Трафикът в отсечката е в 3 ленти за движение във всяка посока, а при пътен възел „Лозен“ се използват и локалните платна.

Снимка: Агенция \"Пътна инфраструктура\"

От Агенция „Пътна инфраструктура“ посочват, че ремонтът е започнал през ноември миналата година, като съществуващият двулентов път се реконструира в 6-лентов със средна разделителна ивица, разделителни ивици между локалите и директното трасе, 2 локални платна и тротоари.

„С новото трасе ще се осигури връзка между автомагистралите „Струма” и „Тракия”, ще се улесни транзитният трафик от АМ „Европа“ и връзката с граничните пунктове с Турция и Гърция“, допълват от пътната агенция.

Снимка: Агенция \"Пътна инфраструктура\"

Инвестицията е за 142,7 млн. лв. с ДДС и е от републиканския бюджет. Изпълнител е „ГБС Инфраструктурно строителство“. Срокът за завършване на проекта по договор е до края на 2021 г., но се очаква обектът да приключи по-рано.

В понеделник се пуска тръжната процедура за първите два лота от 76-километровия път велико Търново - Русе, обяви премиерът.

Трасето ще се свърже с АМ „Хемус“. Той се увери в качеството на полагания асфалт, който се контролира по електронен път и със специални машини. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!