Днес отбелязваме Васильовден по стар стил. В селата около Перник сурвакарски групи обикалят домовете за здраве и плодородие, ромските общности отбелязват Банго Васил, а в Симитли хиляди се върнаха към традициите, свързани с кукерите.

В Сливен днес посрещнаха ромската нова година, известна още като Банго Васил. Според традицията на трапезата се слагат сварен петел и сърми, а в питката - паричка за здраве и късмет.

От сутринта по къщите минават сурвакари. Екип на bTV беше в дома на именниците Василка и Васил Чапразови.

„Всички се обличат празнично, къщата трябва да е почистена. Разчупването на питката - обикновено това го правят най-стария човек, защото преди фамилиите са били големи и всички се събират на едно място“, разказва Васил Чапразов.

„Сурва“ започва нощта срещу Васильовден по стар стил. Палят се огньове и се гонят злите духове.

На сутринта в село Ярджиловци три сурвакарски групи посещават домовете, за да благословят стопаните за здраве и късмет.

„Участвам от тригодишен, защото го обичам този празник и тези хора, които са на това място“, разказва Антоан Стойчев, войвода на група „Долна махала“.

Част от обичая е предрешени младоженци и поп да обикалят къщите, за да имитират венчавка пред домакините.

„Женим се. Аз съм Роберто, приятно ми е. Еми, защото нямах избор (на въпрос защо е избрал да бъде булката – б.р.)“, казва един от участниците в празника.

Хиляди участници от цялата страна - пазители на кукерските традиции и обичаи, дефилираха на фестивал в Симитли. 

„Емоцията е неописуема. Опитваме се, да продължаваме поддържането на българските традиции“, отбелязва и Маргарита Митрева, председател на читалището в с. Коларово.