Църквата почита днес паметта на светите равноапостоли Петър и Павел. Църковният празник е наричан от народа Петровден.

Имен ден празнуват Петър, Павел, Петра, Петрана, Полина, Павлина, Петя, Камен.

Двамата апостоли, които са били ревностни разпространители на християнството, са претърпели много страдания и гонения. Заради това са наречени „първовърховни престолници и вселенски учители”.

Петър е беден рибар от град Витсаида край Галилейското езеро, един от първите ученици на Христос и един от преданите му последователи.

Павел, роден в Тарс, Киликия, първоначално изповядва юдейската религия и е сред гонителите на християните. На път за Дамаск обаче той е ослепен от видение на Господ. Тогава го завеждат обратно в града, където след три дни е изцерен по чудо. Така от яростен противник, той става най-ревностен разпространител на Христовото учение.

В народния календар Петровден се предшества от Петровите заговезни, които започват с първата седмица след Петдесетница. В този ден завършва постът и се приготвя младо петровско пиле. Празникът съвпада с времето на жътвата и на него се работи. 

В някои райони на Петровден се правят сборове, месят се обредни хлябове и се ядат ранни ябълки – петровки. На някои места те се раздават и като помен за починали деца.