„8 години се мъчим да направим трансплантация. Нека министърът на здравеопазването да преосмисли решението си, ако има деца, ако го боли ще ни съдейства. Искаме детето ни да замине за Германия”. Това обяви пред bTV дядото на 9-годишния Байрям Али, който спешно се нуждае от трансплантация на бъбрек.

Детето имаше одобрение и осигурен финансиране за операция в Германия. Трябваше да замине на 20 февруари. В последния момент обаче от Министерството на здравеопазването отказват да разпишат  т.нар. формуляр S2  с мотива, че трансплантацията може да се извърши в България.

У нас обаче тарнсплантации на деца са извършвани само в „Пирогов” и са направени само 6 такива операции с помощта на специалисти от Франция. Именно от „Пирогов” са отказали да оперират 9-годишното момче, защото са преценили, че това ще е крайно рисковано.

Донор на детето ще е неговата баба.

bTV разполага с документ, от който е видно, че едва вчера Фондът за лечение на деца изпраща запитване до Александровска болница дали може да се направи у нас трансплантация на бъбрек на дете от жив донор.

Снимка: bTV

Утре ще транспортират Байрям до болница „Лозенец” (Правителствена болница), за да бъдат направени изследвания и да се прецени може ли де се направи трансплантацията в България.

Министерството на здравеопазването разпореди свикването на разширен консилиум от специалисти заради нуждата от спешна трансплантация на бъбрек на детето, съобщиха от министерството.

„Ще направим всичко необходимо детето да получи животоспасяващо лечение. Допитваме се до водещите български трансплантолози, които имат доказан опит и са готови да оперират Байрям“, обяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Атанас Кундурджиев.

По информация на МЗ само в Александровска болница за последните години са направени над 300 трансплантации, сред които и на деца.

„България разполага със специалисти с голям опит в трансплантациите. От 50 години у нас се правят успешни присаждания на органи. Не бива да се отнасяме с недоверие към възможностите на родните трансплантолози, нито към базата, с която разполагат“, каза още Кундурджиев.

Вижте повече във видеото: