Учениците в общини с над 750 болни на 100 хиляди учат от вкъщи. До момента това са София-град, както и общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник, както и по решение на местните щабове - Ловеч и Стара Загора.

Снощи беше решено и за част от децата в Благоевградско, което изпъна нервите на родителите. Аргументът - родителите на малките ученици да имат време, в което да организират грижата за тях вкъщи по време на занятията от дистанция. До късния следобед здравните власти не бяха одобрили предложението.

2., 3., 4., 6., 9. и 11. клас от днес са онлайн. Част от родителите им разбраха късно снощи, а други не бяха уведомени и днес доведоха децата си на училище.

„От днес ли? Не знам защо се е случило това нещо. Ако кажат от сутринта за другия ден може, но ако е от вечерта за другия ден е малко трудно за реакция. Аз работя тук и тя учи тук, трудно ще стане“, казва Яна Бойкова.

И училищните директори бяха объркани.

„Получихме имейл, без прикачен файл, без подпис и печат, че точно определени паралелки минават на ротационен принцип. Представете си как това ще се случи от тази нощ за утре сутрин и то за малките ученици, на които учебниците са тук. Вечерта - оставят си учебниците тук, тръгват си и на другия ден трябва да бъдат в онлайн обучение, ние нямаме готовност за това, все пак това не става за една нощ“, коментира Василка Величкова, директор на 9 ОУ в Благоевград.

В някои училища направиха компромис и приеха в клас децата от онлайн паралелките.

В същото време образователният министър поиска поне 1 месец гратисен период, ако здравното министерство реши да въведе задължителен зелен сертификат и за учителите.

„Имахме кратка дискусия с министър Кацаров, в която го помолих ако може от 1. до 4. клас да останат в четвъртък и петък в училище. Разбрах, че щабът на София е поискал същото. Изчакахме, но те казаха не“, заяви служебният образователен министър Николай Денков.

А родителите на деца до 14 години, които не посещават училище, детска ясла или градина поради въведените противоепидемични ограничения, ще имат право на месечна целева помощ в случай, че са принудени да излязат в неплатен отпуск и не могат да работят дистанционно.

„За отпускане на помощта има доходен критерий. Средномесечният доход на член от семейството не бива да надвишава 150% от минималната работна заплата или 975 лв.“, разясни Анелия Василева от Агенция „Социално подпомагане“.

Ако родителят отсъства повече от 10 работни дни, той има право на пълния размер на помощта или 650 лв. за семейство с едно дете и 975 лв. за домакинство с две или повече деца.

При студентите

Студентите по право пък отидоха на държавния изпит не само с книжка, а със сертификат за ваксина или негативен тест, оскъпяващ изпита.

„Идват по график, разпределени са и в тези начални часове са хора, които са декларирали, че са ваксинирани, ето днес проверяваме този факт, или са декларирали желание да си направят тест“, коментира заместник-деканът на ПИФ към ЮЗУ-Благоевград.

Нито един студент не беше върнат.