Нови правила за топломери и водомери. Всички те трябва задължително да могат да бъдат отчитани дистанционно от 1 януари 2027 година. Подмяната на уредите е за сметка на домакинствата.

„Решихме на 100% да минем на радиоотчитане и да не се влиза вече в нашите апартаменти и всеки божи месец ние да имаме точен отчет и на топлата вода, и на студената вода и на топлоразпределението ни по апартаменти“, обясни инж. Оник Пилибосян, домоуправител.

Снимка: Редакторски екип

В новите топломери има чип, който позволява данните да се отчитат от разстояние. Всеки абонат със стар топломер, трябва да плати за смяната му с нов. Тъй като ще има домакинства, за които смяната на топломерите ще е финансов проблем, омбудсманът призова държавата да помага.

„Смятам, че домакинствата трябва да бъдат подпомогнати. За хората, които получават социални помощи, този разход трябва да бъде изцяло поет. За останалите домакинства, ако няма възможност да бъде поето изцяло, поне процент от общата стойност да бъде поета от държавата. Наистина тежестта е много сериозна, а хората нямат вариант, освен да подменят тези уреди“, обясни Диана Ковачева.

Снимка: Редакторски екип

Освен топломерите, задължително се сменя и водомерът за топлата вода, който също трябва да е с радиотчитане. Колко би струвала смяната - четете на businessnovinite.bg.