На фона на растящия брой болни от коронавирус и връщането на маските на открито и закрито, дискотеките, баровете и другите питейни заведения у нас ще продължат да работят, но с намален капацитет. Това стана ясно след среща на здравния министър проф. Костадин Ангелов със собственици на заведения.

На човек в обектите ще се падат по 2 кв. метра търговска площ вместо сегашния 1, т.е. заведенията ще са с капацитет, намален наполовина. Здравният министър обясни, че логиката е отделните компании да са отделени една от друга.

„Ние знаехме че зимата ще има скок на заболели и заразени. Най-важното за бранша и здравните власти е да запазим здравето на хората, но и да не се стига до стига до повторение на ситуацията от март. Нашият бранш няма да издържи още едно затваряне, готови сме на всякакви компромиси“, заяви Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията в България.

По думите му проблем е и клиентите да бъдат заставени да спазват противоепидемичните мерки – даже когато персоналът прави всичко по силите си за това.

Той отбеляза, че в Европа баровете и дискотеките са затворени, а бройката на болните се качва и „проблемът може би не е в заведенията“.

„Ако 90% от заведенията спазват тези мерки, а само 10% са нарушителите, ще постигнем ефект. Другите ще ги санкционираме, ще ги наказваме, ще ги затваряме, ако трябва“, подчерта проф. Ангелов.

Той призова гражданите да сигнализират за нарушения на мерките.