Страх ме е да се върна в Русия, докато това правителство е на власт, не вярвам на съдебната система. Сега се надявам на българското правосъдие, че няма да се съгласи на екстрадиция. Това заяви дисидентът, искан от руския съд, Николай Кобляков в предаването „Лице в лице”.

По думите му според президента Владимир Путин в Русия няма политически затворници. Кобляков изрази съмнения в предоставените от Москва доказателства и обясни, че ако се прегледа внимателно досието му, ще се открие гражданско-правна сделка, в която името му е добавено чрез запетая на няколко страници.

Един от свидетелите на Кобляков – журналистът от “Новая Газета” Ирек Муртазин, обясни, че сега е моментът, в който ще се разбере отговорът на въпроса България е Европа или Азия. Този отговор ще бъде даден от Софийския градски съд с решението си за Кобляков.

Муртазин обясни, че няма експертиза, но има много желание на следователя да привика Кобляков и да го вкара в московски затвор.

„Нашите затвори отдавна са място за следствието за получаване на доказателства. Човек стои в ареста с месеци с болни от спин, хепатит C, с редица престъпници, способни на произволни действия”, допълни той. След определено време човекът умира, както Магнитски, или си признава това, което е бил принуден да си признае, а не извършеното, каза още той.

Според британеца Дейвид Сатър, който е другият свидетел на Кобляков, съдебната система в Русия е корумпирана и се влияе се от натиск от изпълнителната власт. „Смятам че състоянието на правосъдието в Русия е печално”, коментира той.

Двамата свидетели не бяха изслушани от Софийски градски съд. Муртазин следи случая на Кобялков от Русия, а между 2009 г. и 2011 г. е излежал 2-годишна присъда заради своите към властта в Кремъл.

Сатър пък беше експулсиран от Русия в края на 2013 г. заради критики срещу Владимир Путин. Той е дългогодишен кореспондент на „Уолстрийт Джърнъл” и „Файненшъл Таймс” в Москва. Сред известните му разследвания е книгата „Тъмнина по изгрев”, в която той твърди, че руските служби стоят зад серия атентати в страната, отнели живота на 300 души през 1999 г. и дали основание за втората война в Чечня.

Самият Кобляков е активен член на френското гражданско сдружение Асоциация “Russie-Libertés” (“Свободна Русия”), която е една от най-големите  движения на руското гражданско общество в чужбина. Кобляков е основател на компанията Senior Group, която развива проекти за изграждане на домове за възрастни хора.

Той беше задържан у нас в края на юли с издаден от Интерпол червен бюлетин и няколко дни по-късно бе освободен от ареста. Причината – в родината му го издирват за измами. В последствие мярката на Кобляков беше променена първо на „домашен арест”, а след това – на „подписка”.

Междувременно той поиска политическо убежище у нас, а делото за екстрадицията му беше отложено за 21 октомври. В защита на френско-руския дисидент застанаха голям брой правозащитни организации у нас и в чужбина.

Гледайте пълния разговор в предаването "Лице в лице" във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!