Шефът на „Пирогов“ проф. д-р Стоян Миланов беше сменен от служебния министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев, а самият Миланов подаде оставка като член на съвета на директорите на болницата и като национален консултант по спешна медицина.

Миланов беше извикан днес в Министерството на здравеопазването, за да се запознае с протоколно решение на министъра от вчера, с което тричленният съвет на директорите на болницата е сменен с петчленен, Миланов е освободен, но е назначен в новия борд.

Вижте документа в по-голям размер, като клинкете на него или тук

В израз на неодобрение, особено с част от решението, с което бордът трябва да назначи за временно изпълняващ длъжността директор на болницата д-р Асен Балтов, проф. Миланов подаде оставка от новия съвет и поиска да бъде освободен като национален консултант по спешна медицина.

Вижте документа в по-голям размер, като клинкете на него или тук.

„Т.е. бях принуден по протоколното решение да гласувам за друг изпълнителен директор, при положение, че ме оставя в съвета на директорите, което е повече от абсурдно“, коментира той. Миланов добави, че вижда „дългата ръка на петолъчките, които продължават да си правят каквото искат в момента. Може би е част от реваншизъм, който хората трябва да видят и да си помислят какво да правят по време на изборите“.

В съобщение на „Пирогов“ се казва, че проф. Миланов е подал оставка „по лични и професионални причини“.

Министър Семерджиев посочи като мотив за освобождаването на Миланов лошите финансови показатели на „Пирогов“ през последните години. Той каза: „Не задължавам никого с нищо, оставки приемаме всякакви“. 

Снимка: bTV

Министерството на здравеопазването обяви, че „Пирогов“ е номер едно по задлъжнялост сред всички болници, чийто едноличен собственик е държавата. Към 31 октомври 2015 г. размерът на задълженията, натрупани от „Пирогов“, бяха 23 986 000 лева. Година по-късно, към 31 октомври 2016 г., дълговете на спешния център са надхвърлили 24 613 000 лева, в това число просрочени 13,824 млн. лева.

Това не първото уволнение на проф. Миналнов. През лятото на 2014 г. той беше освободен в последния ден от управлението на кабинета „Орешарски“. Впоследствие служебният министър го възстанови на поста. През 2015 г. Миланов сам подаде оставка с мотива, че не може да управлява болницата с определеното от НЗОК финансиране. Министър Петър Москов обаче не я прие.

Сега Миланов е категоричен, че няма да размисли и отказва да работи с този екип на министерството по какъвто и да е повод.

Посоченият за изпълняващ длъжността директор проф. Асен Балтов отказа коментар.