Отстраниха от поста шефа на Столичната здравна каса. Биляна Пенева-Стоянова е обвиняема за три случая, в които е упражнила принуда спрямо свои подчинени.

Обвиненията срещу нея са, че е накарала служител да завиши неправомерно леглата в болница "Софиямед".

Второто обвинение е за това, че е наредила да се преправи протокол от проверка в болница "Сердика", като така е намалила броя на регистрираните завишени хоспитализации.

А третото е свързано с принуда на нейн служител да прикрие установени от него нарушения при проверка в "Специализирани болници за рехабилитация" в Банкя.

Първият случай е от май миналата година. Тогава според прокуратурата Биляна Пенева-Стоянова, принуждавайки свой служител да завиши бройката на леглата на „Софиямед”,  е настояла за нов протокол и лично е диктувала съдържанието му.

По случая със „Сердика” накарала друг свой служител да състави неверен протокол след извършена от него проверка в болницата. Той установил, че има увеличени хоспитализации на 7 души, но Стоянова му заповядала да запише, че само двама  са надвишили бройката от плащаните по каса 12.

Преди два месеца заради настояването на Стоянова служител на касата е съставил  протокол с невярна информация след проверката му в комплекса в Банкя. Вместо установеното нарушение за оказване на болнична помощ, тя поискала той да напише, че резервационната система е същата като листа на чакащи.

От прокуратурата не коментираха случая.

От българската пациентска организация, която е в Надзорния съвет на касата, съобщиха, че са необходими радикални промени, за да не се стига до подобни обвинения.

„Злоупотреби никога не могат да бъдат избегнати, но с електронизация ще стане ясно дали има такива злоупотреби и как се правят”, заяви Виктор Паскалев.

От опозицията днес припомниха, че при последния парламентарен контрол са изнесли информация за други нарушения от Стоянова.

„Става въпрос първо за едно неизпълнено решение на Надзорния съвет на НЗОК за отстраняване на директорката на столичната Здравна каса и второто – за очевиден конфликт на интереси за това, че дъщерята на директорката на столичната каса е назначена за директор в болница „Света София" и е била упълномощена да представлява болницата в отношенията със Здравната каса”, каза Желю Бойчев.

За всяко едно от престъпленията е предвидено наказание "лишаване от свобода" до 6 години. Спрямо обвиняемата е взета мярка за неотклонение "подписка".

Само от болница „Сердика” коментираха случая и обясниха, че е проверявана във връзка с онкопациенти, които са били настанени с реална нужда и затова не е санкционирана.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!