Работим активно с колегите от полицията, за се изясни дали пожарът в Тютюневите складове в Пловдив е умишлен или е причинен по непредпазливост, заяви в студиото на „Тази сутрин” шефът на пожарната гл. комисар Николай Николов.

Според него обаче пожарът по-скоро не е умишлен.

„И моята първа мисъл беше за умисъл, но това са прибързани оценки”, заяви той.

Няма пожарникар в България, който има опит с гасене на подобни складове – става дума за стара дървесина, която е на 150 години, каза още той.  

„Разбирам пловдивчани, съжалявам. Нашите органи обаче не са доказали случаи, при които опожаряването се е използвало с тази цел”, коментира той твърденията, че складовете, които са паметник на културата, са запалени от някой с инвестиционен интерес на мястото на старите сгради да бъдат построени нови.

Има възможност за възстановяване на изгорелите складове, но е важно кой би поел това възстановяване финансово, потвърди Николов заключенията на експерти.

Пожарът в складовете е вторият по мащаби след онзи в „Ален мак” преди 30 години, посочи той.

„Доста лесно се коментира отстрани, но вътре е пещ с температура над 800 градуса, изключително тежка обстановка. Нямаме нито един пострадал пожарникар или гражданин. Пожарникарите направиха всичко, което беше възможно”, заяви той.  

Гл. комисар Николов коментира и пожара в Сакар.

По думите му усилията на пожарникарите са дали резултат и от днес сутринта вече не се браним от пожара, а го атакуваме.

Има две работни са версии за избухването му – техническа неизправност или почистване на земеделски площи по механичен начин. Не става дума за горене на стърнища, а за механизирано почистване. Изискванията обаче не се спазват – почистването да се извършва в безопасния период, както и с една машина да работят по двама души.

От началото на годината има 20 хил. пожари, а само вчера са гасени 187 пожара.

Вижте още във видеото: