„Недостигът на финансови средства в областта на културата е факт, той е хроничен по отношение не библиотеките има какво да се желае, провели сме много разговори през изминалите дни, надявам се, че здравият разум ще надделее. Миналата година имаше увеличение на стандартите за издръжка“, заяви директорът на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" доцент д-р Красимира Александрова в bTV Новините.

В Деня на народните будители библиотекари излязоха на протест заради недостатъчните, според тях, бюджети, с които заплатите в сектора са близо до минималната.

Снимка: btvnovinite.bg

„НБКМ е единствена и уникална институция и трябва да бъде обект на специално внимание. Като заговорихме за проблемите, искам да насоча вниманието към сериозния проблем с недостига на място в пространство за съхранение на нашите книги. Средно годишно при нас влизат 70 000 нови книги. Това е една самостоятелна библиотека и всичко това налага изключителна отговорност. За необходимостта от нова сграда говорим през последните две години. По някакъв начин пандемията ограничи активностите в тази посока“, допълни доц. Александрова.

Според нея е мит, че живеем в бездуховно време. Няма спад на читателите в Националната библиотека заради коронакризата. Средно около 400 читатели я посещават дневно. Повишен е интересът и към електронните услуги на НБКМ. По думите ѝ дори пандемията е повишила интереса към четенето.

„Много бързо се адаптирахме в нота среда с цел да подпомогнем нашите читатели“, каза доц. Александрова.

„В библиотеката няма как да почувстваме бездуховност. Библиотеките са точно тези средища, от които всички ние имаме нужда. Разбира се, има още какво да се желае. Целта е да приканим още хора да влязат, това не е само място за четене, но и място за пребиваване. Тя дава не само знание, но и култура“, заяви директорът на НБКМ.

Вижте целия разговор във видеото.