Аз какъв съм, Рамбо ли съм? Не съм Чък Норис, аз съм един достоен човек, който се защити да не бъде премазан и да не бъде наръган. Това каза в предаването „Тази сутрин” Динко Вълев от Ямбол, който залови група бежанци на границата и предизвика силен обществен отзвук.

"Никой не съм аз да организирам. Аз съм казал, който иска да дойде по границата да се разкарваме. Събота и неделя мога да отделя едно свободно време, няма да отида да карам АТВ, ще отида да се разкарвам в гората, какъв е проблемът? Аз се разкарвам в България, не се разкарвам в Сирия”. Това каза в предаването „Тази сутрин” на bTV Динко Вълев от Ямбол, който задържа група нелегални имигранти преди време.

Адвокатът Николай Хаджигенов коментира думите му: „И там ще осъществявате самозащита, защото някой може да ви нападне евентуално, докато се разкарвате”.

„Не, ще се разкарвам, какъв е проблемът, ще си направя пикник, аз съм си в България. Той реже и минава в България. Ако съм в Сирия ще бягам, ама ако съм в България, няма да бягам.

Никой не съм натръшкал, просто помолих бежанците да легнат на земята, докато дойдат полицаите, защото аз стоя и ги пазя, каза Динко.

Когато става въпрос за бежанци или за мигранти, нелегалното преминаване на границата не само не се преследва, но не се и наказва. От друга страна имаме физическо насилие, побой, отвличане, имаме принуда, така наречения рекет, който се наказва с минимум 8 години лишаване от свобода и т.н., заплахи за убийство.

Няма понятие като граждански арест у нас, обясни адвокатът Николай Хаджигенов: 

"Може би на Динко трябва да му спрем кабелната телевизия или да я сменим не с американска, а с българска. Всички тези неща у нас са куп престъпления, които е извършил той. Това е законът у нас", категоричен беше адвокатът.

Имаше и положителни и отрицателни коментари, но да погледнем реално на истината - ако мъж и жена се разкарват в гората край границата и мъжът е неподготвен физически да се справи с тези хора, какво правим.Те скочиха да ме бият, искаха да ме ръгат, аз да стоя и да ги гледам ли, коментира Динко.

"Получават се тези неща. На 1000 един път се получават, в случая при мен се получи. Аз си карам АТВ-то, той изкача от храстите, аз го заобикалям и спирам след 10 метра и се връщам пеша и той тръгва отгоре ми".

Върнал се е да види какво става:

„Той скочи отгоре ми и ме стресна в първия момент и спрях и се върнах и той се затича отгоре ми с нещо остро беше, мисля, че нещо като пирон беше или може би са го изкарали от мрежата.

Изскочиха още трима човека, после аз видях че са 11. Аз никой не съм нападал, преди той да ми посегне. Когато той ми посегна, аз се опитах да се защитя. Нито съм го планирал това нещо да се случи, нито съм искал, нито съм отишъл в гората да се срещна с някакви бежанци да си усложнявам живота, да се занимавам с глупости, защо?

Не си спомням дали съм ударил, ако те са ме ударили и аз съм ударил, Все пак аз имам чувство за самосъхранение, нормално е. 11 човека тръгват отгоре ми, нормално е да се защитя.

Ако бяха ме убили мен, какво щяхте да пишете по медиите, по вестниците. Щяхте да пишете два-три дни и да ме забравите”.

Първо бяха трима, после изскочиха другите. Имаше три жени и едно бебенце. Бебенцето го съжалих, дадох му банана, защото малко или много то няма вина. Те идват тук с децата, за да могат да ги съжаляват, смята Динко.

Правилното е да се защитя. Ако вие се разкарвате с детето си в гората и някой скочи да ви бие, какво ще правите, ще вземете детето си и ще бягате ли, няма ли да се опитате да се защитите по някакъв начин”.

Според Нидал Алгафари историята не е така.

„Този човек е размахал ръце с идеята да бъде забелязан, за да ги доставят на гранична полиция, нито са имали отвертки с тях, нито пирони, нито ками или калашници. Имаме други хора, които също са отбили на мястото.

Това че те са бежанци, това че те са нарушили границата, което е незаконно си има държава, има си власт, която би трябвало да ги поеме.

Това е хубаво, героизъм много голям от ваша страна. Но се надявах, че този героизъм, освен върху тези нещастни хора, които кой знае колко път са минали при това и с децата си, бихте могли по същата логика да отидете примерно да натръшкате тези, които ограбиха КТБ, защото за това трябва също смелост. Но там, където са КТБ има едни хора, с по-големи юмруци от вашите, те няма да бъдат толкова уплашени и най-вероятно няма да ви се получи. Този ербаплък, който сте проявил там, аз не виждам никакъв героизъм”.

Одобрявате ли действията на Динко от Ямбол?