При установяване на нелоялни практики трябва да се налага максималната възможна санкция, която ще бъде 50 000 лв. Това каза за bTV председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Той припомни, че след няколко дни ще влязат в сила приети вече от Народното събрание изменения в Закона за защита на потребителите, с които почти двойно се увеличава санкцията за така наречените нелоялни практики.

„Това са всички случаи, в които търговците се опитват да измамят потребителите и да направят някаква нерегламентирана печалба за тяхна сметка. Така че от 30 000 лв., каквато беше максималната санкция до момента, от 28 май нататък тя става 50 000 лв, а при повторност дори и повече. Така че това е един от най-важните инструменти според мен да се получи възпиращият ефект за онези, които ще използват, вероятно такива ще има, все пак не можем да гарантираме, че пазарът ще бъде стерилен, тези мерки, които най-добронамерено държавата въвежда, за да помогне на хората, да не извлекат печалба на гърба им“, заяви Маргаритов. 

2 милиарда лева отиват пряко или косвено към потребителите, за да ги предпазят от растящите цени и инфлацията, заяви още експертът.

„Но тук важният въпрос наистина е въпросът с осъществяването на контрола върху това как тези мерки ще произведат своя ефект. И действително беше ни възложено на нас и на колегите от други институции да изготвим методика и план най вече за проследяването на ефекта на ежедневна база за това как работят тези мерки тогава, когато те бъдат приети и започнат да действат", отбеляза Димитър Маргаритов.

Той беше категоричен, че контролът от последните няколко месеца ще продължи.

"Искам да припомня, че той даде своите резултати при двата случая, в които имахме опити да тръгнат цените нагоре къде със създаване на някакво изкуствено напрежение, къде, разбира се, може би и поради други причини, но оказа се, че тогава, когато контролният орган, в случая нашата комисия, влезе в търговските обекти, извърши проверка за начина на обявяване на цените, за различното анонсиране на промоции, отстъпки, намаления и така нататък и се установи, че не всичко е наред, търговците си взимат бележка и това има като своя краен ефект успокояване на обстановката. Така че със сигурност класическият контрол ще продължи да бъде осъществяван непрекъснато и се надявам, че ще дават своя резултат“, допълни Маргаритов.

Ние ще предложим на Министерството на икономиката и индустрията, както и на другите компетентни ведомства и други възможни механизми за осъществяване на допълнителен контрол, но всичко зависи от нашето взаимодействие и с институциите, които вече в детайл разработват тези мерки, за да може тези допълнителни контролни механизми да бъдат адекватни, отбеляза още той.

Вижте целия разговор във видеото.