Класът „прослужено време“ отпадна преди 10 години, днес такава тема няма и за да се говори за това, има някаква съвсем различна причина.

Това каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV председателят на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

Снимка: Ладислав Цветков

„Нека кажем нещо много важно – класът прослужено време е отпаднал преди 10 години, т.е. такава тема отсъства. В момента се ползва добавка за професионален опит и стаж и то само при един работодател по негово решение. Правя това уточнение, за да знаят зрителите и за да ни стане ясно в каква среда се намираме – не това е била целта на това, което се говори, а някаква съвсем различна. Ако работодателските организации не знаят, че преди 10 години е отпаднал класът „прослужено време“, това за тях е много зле“, каза Манолов.

Според мен работодателските организации се опитаха да „качат на шейната“ г-н Валери Симеонов (който предложи да отпадне добавката за прослужено време, бел. ред.). Защо? Всеки може да предполага каквото си иска, но поне две от тях са пряко свързани с политически сили, следователно, аз лично, за себе си, когато се опитвам да правя цялостен анализ, не изпускам и тази хипотеза – за политическо заиграване или злепоставяне на Симеонов, посочи гостът.

Снимка: Ладислав Цветков

Клас „прослужено време“ има за депутатите в парламента, за членовете на Министерския съвет, за президента и за работещите в съдебната система. Но това, което се говореше, се отнасяше за съвсем други хора – работници в индустрии и т.н., уточни Манолов. Този тип допълнително плащане не се отнася практически за никого другиго. Ако толкова настояват, да си го премахнат в Народното събрание. Сигурни сме, че няма да се случи, каза още той.

На въпрос дали е възможно рязко повишаване на заплатите Манолов отговори: „Рязко – едва ли, дотолкова, доколкото заплатите в една държава са функция от това какво се случва нея и най-вече – какво се произвежда. В нашата държава има прекалено много резерви заради начина, по който произведеното се разпределя. Но бързи реформи практически не са възможни.

Снимка: Ладислав Цветков

Според него работодателите, искат – не искат, са започнали „да развързват кесиите, защото го закъсаха с работната сила. Усетиха се, че няма кой да им работи за тези пари. Следователно аргументът „няма пари“ не е верен“.

„Една част от този водевил, който се случва, е и заради това, че тези работодатели искат да им се позволи безконтролно да търсят евтини работници от чужбина, без да се интересуват какво ще стане с нашия пазар на труда и държавата по-нататък“, посочи Манолов.

По думите му държавата може да въздейства за повишаване на доходите – големият инструмент е минималната работна заплата, но има и поредица законодателни решения, решения на ниво изпълнителна власт и т. н., които да подпомогнат този процес.

Вижте целия разговор във видеото: