Вдъхновяващият учител, историк и изследовател от Свиленград Димитър Гилев спечели вота на публиката в националната обществена кампания на БНР "Будител на годината 2022". Резултатите от гласуването бяха обявени на тържествена церемония на празничния 1 ноември. Водещи на събитието, което ще бъде излъчено днес в 23:30 часа по bTV, бяха журналистите Ива Дойчинова и Светослав Иванов (водещ на публицистичното предаване „120 минути“).

Победителят в "Будител на годината 2022", Димитър Гилев, призова всички българи да се пробудим и осъзнаем, че сме древен народ с история, да спрем да говорим за България като за държава и да осъзнаем, че тя е отечеството ни. Затова и често влиза в клас с костюм от миналото, за да преподава автентично, а в своята интернет платформа "Древна България" Гилев качва клипове, статии и публикации, с които цели пробуждането на българския народ. Материалите вече са над 1500.

29-годишният учител сподели, че иска да научи учениците си на чест, морал, дълг, родобюлие, отечественознание: "Отечеството символизира духовното единение на един народ, затова моята мисия е да възпитам в децата да градят бъдещето на България. Историята не е само нашата памет, та е и гръбнакът на народа, а без гръбнак не можем да стоим изправени".

Димитър Гилев беше един от десетте финалисти в деветото издание на  кампанията „Будител на годината“, избрани от журито (проф. Огнян Герджиков, д-р Румен Манов, Светослав Иванов, Даниел Ненчев, Елеонора Гаджева, Добрина Чешмеджиева и Ива Дойчинова) сред стотици предложения от слушателите на БНР.

„Когато човек се чувства удовлетворен и доволен от това, което прави, когато го прави с цялото си сърце, душа и страст, наградите не закъсняват. А най- голямата награда е обичта в очите на моите ученици“, каза още Гилев. 

Наградата "Аз, буки, веди – Знание" на скулптора Александър Пройнов връчи генералният директор на обществената медия Милен Митев с думите: “Във време на все по-ожесточено противопоставяне, тази кампания продължава да ни обединява. Именно това нарастващо разделение в обществото прави нуждата от будителите днес все по-голяма.

„Будител наистина може да бъде всеки, защото важно е не с какво точно е избрал да се занимава, а страстта и желанието... да пробуди хората около себе си, затова аз съм много щастлив че Националното радио като обществена медия, успява да даде повече светлина върху делата на тези хора“, допълни още той. 

В епохата на Българското възраждане будители са били онези, които са работили за просвещението и запазването на националното ни самосъзнание като българи. Днес будител може да е всеки от нас – аз, вие, човекът до вас с личния си пример за доброто, което правим, с каузите, зад които заставаме,  развиваме и отстояваме“.

Специалната награда на Българското национално радио получи проф. Мартин Вечев, визионерът на бъдещето от INSAIT, който успя да постави България в центъра на света със заряда, хъса и енергията си. Наградата връчи Димитър Димитров, член на УС на БНР.

Наградата на bTV Media Group, партньор на кампанията „Будител на годината 2022“, получиха двама души с огромни сърца - Силвена Христова и Красимир Ламбов, основателите на Фондация "Живот със Синдром на Даун", които преобърнаха представите на българите за слънчевите деца, и които показаха на всички, че това състояние далеч не е присъда, а предизвикателство. Наградата връчи главният оперативен директор и изпълнителен директор на bTV Media Group Господин Йовчев.

„Безкрайно благодарим за тази награда. Нашето послание е да бъдем борбени, да бъдем инициативни, да случваме промяната в България, защото децата го заслужават“, Силвена Христова, фондация "Живот със Синдром на Даун".

По време на церемонията публиката аплодира и още едни будители и тяхната вдъхновяваща музика – група „Остава“, които тази година отбелязват 30 години на сцената. Характерният стил на формацията, специфичният и чувствен вокал на Свилен, текстовете, които ни карат да се замислим, са сред причините групата не само да "остане" 30 години на музикалната сцена, но и да е следвана от хиляди почитатели.