Журналистът на свободна практика и граждански активист от Силистра Димитър Пецов през последните дни се оказа в центъра на криминален сюжет, след като беше арестуван от полицията с 4 вида наркотик в колата си.

МВР е лаконично в описанието на случая, като в бюлетина се посочва, че се води досъдебно производство, но много жители на дунавския град са на мнение, че случаят е по-сложен, отколкото кратката информация в бюлетина на министерството предполага.

Арестът е от 2 май, като, според официалната информация, при проверка в автомобила на Пецов са били намерени 7,2 г канабис, 13 г амфетамин, 7,2 г хероин и 11,7 г екстази, идентифицирани с полеви наркотест. Той твърди, че поведението на униформените е било странно – при него сe качил полицай, накарали го да шофира до районното с униформения до него, след това на територията на управлението веднага извадили от колата пакет с дрога.

Снимка: bTV

24 часа по-късно е пуснат от ареста.

Известно е, че дни по-рано Пецов е искал по официален ред информация кой е анонимният дарител, осигурил храна на полицаите на контролните пунктове. Той търси връзка между двете събития.

Запитванията на журналистите към Областната дирекция на МВР и към прокуратурата за повече информация или коментар по случая засега са без отговор.

Един проблематичен арест

Според юристи има процесуални нарушения при арестуването на Димитър Пецов.

„Количеството на наркотични вещества, доколкото си спомням, са четири вида, и количеството е доста голямо, а той е задържан само за 24 часа и отново по Закона за МВР, без постановление на наблюдаващ прокурор за задържане от 72 часа и без да му бъде поискана мярка за неотклонение. А при далеч по-малки количества задържани наркотични вещества не могат да пропуснат да вземат мярка за неотклонение на лицето“, отбелязва адв. Силвия Севдалинова.

Снимка: bTV

Адв. Александър Кашъмов от Програма за достъп до информация коментира, че целият случай заслужава вниманието на институциите.

Снимка: bTV

Две политически сили, представени в местния парламент, поискаха в декларации случаят да бъде разгледан от компетентните власти без забавяне и при максимална прозрачност.

Кой е Димитър Пецов?

През последните години Пецов подава множество заявления по Закона за достъп до информация и има три спечелени дела срещу местната власт.

Снимка: bTV

Последното му заявление по ЗДОИ беше свързано с осигуряването за храна на полицаите по четирите КПП-та в Силистра, тъй като информацията в медиите беше за анонимен дарител. „Това представлява надделяващ обществен интерес – обществото да знае кой храни полицията, защото се създава впечатлението, че това е частно анонимно лице“, обяснява Пецов мотивите си.

Снимка: bTV

Той стана популярен с протестите си срещу проблемите на Силистра – неремонтирани или лошо ремонтирани места като стъпалата към Крепостта, липсата на ефективна борба с комарите и т.н. В акциите се включват и негови съмишленици. Подкрепя и различни позитивни каузи. През 2017 г. Пецов получи националната награда „Златен ключ“ на Програмата за достъп до информация.

Снимка: bTV

Твърди, че никога не се е занимавал с наркотици и е активен спортист.