Броят на заразените с коклюш продължава да расте. Екип на bTV отиде в столичното 119-о училище.

„За голямо съжаление от 10 дни при нас има паралелка, която е в онлайн режим. Там преди точно 10 дни четири деца имаха положителен тест и бяха болни“, коментира Диян Стаматов, директор на училището и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

„Веднага реагирахме, силно се надявам да не се случи това повсеместно. Не е забравен урока от преди няколко години с COVID-19“, обясни още той.

„При болно дете родителите се свързват веднага с личния лекар, аз уведомих веднага РЗИ. След това се сигнализират родителите и на другите деца в класа. Среща се много сериозно притеснение от страна на родителите, и то е защото има деца, които вече са ваксинирани, но показват положителен тест за коклюш“, коментира още той.

„При различни колеги в различни училища има единични случаи на болни от коклюш. Необходим е много ясен протокол как да се реагира, от министрите не се изпращат добри сигнали към родителите. Отмина COVID-19 и всички смятат, че нова пандемия няма как да се появи“, посочи Диян Стаматов.

На този етап препоръките са да няма маски в училище.

Според Диян Стаматов след ваканцията на учениците случаите на коклюш ще се увеличат.

Към края на седмицата е възможно здравните власти да обсъждат обявяването на национална епидемия заради болните от коклюш. Това обяви вчера в bTV Новините главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Регистрираните случаи на коклюш в страната са 314, само в София те са 214. В 17 области в България вече има потвърден случай за боляването. Най-рисковите групи са малките деца и новородените, на които им предстои ваксина. Вече ваксина може да бъде поставяна на бебе на месец и половина, а не след втория месец, както беше досега.

Д-р Мирослав Спасов коментира пред Диана Теодосиева, че интерес от родителите за поставяне на ваксини няма.

"Интерес има само ако личният лекар извика майката и ѝ обясни точни какво предстои да се прави. Тогава се възприема най-вече като задължение", посочи още той.

"От съобщенията, че вече е променен имунизационния календар, се създава излишна паника сред населението. Докато няма официална заповед от Министерството на здравеопазването, че можем да имунизираме бебета, навършили месец и половина, ние не правим такова нещо. Има действаща наредба в момента, че това се случва след втория месец на детето. Докато държавата не издаде официален документ, нито един лекар няма да постави ваксина преди в момента законно установените срокове", заяви д-р Спасов.

"В момента родилки обикалят да се ваксинират, въпреки че не са осигурени ваксини за тях. Ние викаме активно децата, защото трябва да ги ваксинираме в срок. Но то трябва да е здраво, а лекарите да спазват камара изисквания. Има призиви възрастните също да се ваксинират, но ваксини и за тях няма", посочи още лекарят.

"Ако детето има всички поставени ваксини, дори да се зарази, няма да го изкара тежко", коментира д-р Спасов.