В столицата се провежда конференция под патронажа на българския комисар Мария Габриел, посветена на използването на технологиите при обучението на децата.

В събитието по надслов „Дигиталните деца“ участват чуждестранни гости, които споделят опит как да изградим уменията на XXI век с образование.

Според изнесените в конференцията данни от 450 млн. население на ЕС 80 млн. никога не са влизали в интернет, а това е проблем при положение, че след няколко години почти няма да има работа, която да не е свързана с използването на технологии.

Затова организаторите на конференцията предлагат обучението по технологии да започва още от първите години в училище.

В 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ телефоните в час са забранени, но не и в часа на Димитрина Стаменкова. В нейния час учениците учат за телефона и биват изпитвани - пак за него.

„Защото това ги подготвя, ако те решат да изберат професията на програмиста и ИТ специалист, те ще имат базата, върху която да надграждат. В края на учебната година ще могат не само да управляват различните видове дигитални устройства, но и да създават програми на принципа на алгоритмите”, казва Димитрина Стаменкова.

Хубаво е дигиталните деца да са преди всичко деца. Но този танц са го научили от телефона, тъкмо защото са дигитални деца. Затова в часа по дигитална грамотност учителят не казва „приберете си телефоните”,  а „извадете си телефоните”.