Заместник-председателката на Столичния общински съвет Диана Тонова е новият ръководител на БСП - София. Тя победи в оспорвана битка лидера на младежката организация на социалистите Габриел Вълков.

За Тонова са гласували 82 гласа срещу 63 за другата кандидатура. Според лидерът на БСП Корнелия Нинова изборът е бил абсолютно демократичен. Тя определи като най-правилен ход да се даде на членовете на градската организация да си избере своето ръководство. Избран е също така и нов градски съвет, допълни Нинова. Става дума за 74 души.

Тя заяви, че вотът на недоверие е внесен и се намира в деловодството на Народното събрание. „Вече зависи от председателя на НС, кога ще го насрочи“, каза Нинова.

По повод на ситуацията с външния министър, тя каза:

„Дали е Даниел Митов или Главчев, това е Борисов. Все едно си назначаваме Борисов за външен министър, защото и двамата са ярки лица на ГЕРБ. Тоест ГЕРБ ще прави изборите в чужбина. Естествено, че не сме съгласни с това“.

Нинова заяви, че с всеки изминал ден се дават доказателства, че този кабинет е партиен и политически на ГЕРБ.

Снимка: БГНЕС
 

До избора се стигна след като част от общинските съветници от групата на "БСП за България" подкрепиха кандидатурата на общинския съветник от "Продължаваме промяната - Демократична България", "Спаси София" Цветомир Петров за председател на Столичният общински съвет.

Тогава общинският съветник и досегашен лидер на "БСП за България" Иван Таков каза, че имат решението на колективния орган на Градския съвет на БСП да намерят решение при наличието на широк консенсус.

Дни след това от ръководството на БСП обявиха, че свалят доверието си от общинските съветници на партията в София и насрочват предсрочни вътрешни избори.