Девня и регионът избегнаха истинска екологична катастрофа. Допреди дни във фалиралия завод „Полимери“ 2500 тона от опасното вещество трихлоретан бяха съхранявани в резервоар с голяма пробойна.

Заради риска от разлив бяха предприети спешни аварийни действия, които струваха 300 хил. лв. на общината. Отровният химикал беше прехвърлен в здрав затворен контейнер, а настилката – сменена. Обектът вече е и с постоянно видеонаблюдение.

Снимка: bTV

„Първо, няма да пострада околната среда, защото обваловката е възстановена и не може да проникне в почвата и подземните води. Второ, разливът ще бъде ограничен, защото обваловката е затворена, като басейн“, обясни бившият изпълнителен директор на завода Румен Дяков.

„И експертите, и дебелометрията показват, че съдържанието, предвид PH-то, което има трихлоретана, не бива да ни успокоява и времето, което може да издържи, е не повече от две години“, каза обаче кметът на Девня Свилен Шитов.

Снимка: bTV

Затова трябва спешно да започнат процедурите по утилизация и изнасяне на трихлоретана в чужбина. Проведената обществена поръчка обаче се обжалва от загубила фирма.

„Поискахме предварително изпълнение на сключения договор, тоест договор с избрания изпълнител да бъде сключен преди окончателното становище на КЗК относно законосъобразността на проведената обществена поръчка“, каза зам.-областният управител на Варна Иван Иванов.

Разрешението е въпрос на дни, уверяват от областната управа.

Очаква се държавата да възстанови разхода на община Девня.