Изкуствен интелект реши задачи от държавния зрелостен изпит по български език и литература със 78 процента точност. Според актуалните скали, това е достатъчно за оценка „Отличен (5,50)“. Най-любопитното в случая е, че програмата е дело на програмист, който още ходи на училище.

15-годишният Радостин Чолаков впечатли с демонстрацията си участниците във форума „STEM , иновации и ... още нещо“ в Пловдив, но всъщност това е само един от многото му проекти за обработка на езика ни чрез т.нар невронни мрежи, става ясно от съобщение на Министерството на образованието.

Талантливият ученик от родопското село Барутин стои зад платформата АзБуки.ML, която предлага корекция на граматични и пунктуационни грешки, генериране на текстове, синтезиране на гласов прочит от написан текст, резюмиране, оценка на настроението в текстовете. Тя може да прави кратки преразкази на дълги новинарски статии, както и да поставя запетайки в изреченията.

Идеята на Радостин, който е лауреат на Националната олимпиада по информационни технологии за 2020 г. и за 2021 г., както и на ред други отличия, е да създаде услуга за други програмисти, фирми или изследователи. Така те ще могат, например, автоматично да анализират тона на онлайн коментари или да предоставят автоматичен прочит на текстовете в сайтовете си с добро качество.

Ученикът, който програмира от 9-годишен, си партнира с гиганти като „Гугъл“, а учени от ИИКТ, ИБЕ и УчИМИ към БАН допринасят с експертни познания по български език и достъп до данни.