Деветима са кандидатите на изборите за кмет на Варна, кампанията за които започва в петък. Петима от претендентите за кметския стол са партийни кандидатури, а останалите са независими, издигнати от инициативни комитети.

ГЕРБ ще се яви на изборите с досегашния лидер на местната си организация Иван Портних, а „Атака” издигна общинския си председател Александър Йовчев.

БСП и Движение „България на гражданите" застанаха зад непартийната кандидатура на доц. Христо Бозов, който беше временен кмет на Варна и бе издигнат с подписите на протестиращите варненци.

Сред партийните кандидатури е и Веселин Марешки от Либерален алианс, както и Младен Станев от Земеделския народен съюз и Радостин Морфов от Българската социалдемократическа партия.

От инициативни комитети са издигнати още Михаил Куликов, Чавдар Трифонов и Веселин Василев.

Анелия Клисарова и Данаил Папазов днес са оттеглили своите заявки за участие в кметските избори, защото бяха избрани за министри в кабинета „Орешарски”.

Оставката на Кирил Йорданов дойде след месец на протести и три дни след смъртта на самозапалилия се пред общината Пламен Горанов. Първи обаче го призоваха да се оттегли двама от най-активните протестиращи - Петя и Иларион.

„Кирил Йорданов беше символ на едно порочно управление за града ни дълги години, вследствие на което видяхме, че града ни дръпна доста назад в сравнение с останалите български градове," коментира пред bTV Иларион Ананиев.

Петя Хараланова очаква коренна промяна за Варна след „ерата на Кирил Йорданов” – в общинската администрация и на Общинския съвет. .

Три седмици след парламентарния вот местната избирателна комисия се стяга отново за избори. През 2011 г. на местния вот се явиха 16 претенденти за кмет и почти всички бяха партийни.

„Тогава бяха по-малко независимите кандидати, повече бяха на политическите партии, но не може да се прави никакво сравнение. Обстановката при предходните избори беше различна - тогава имаше избори и за общински съветници, сега е вотът е частичен,” коментира пред bTV говорителят на ОИК-Варна Кристиян Богоев.

Варненци пък за първи път от 14 години ще пускат бюлетина, в която името на Кирил Йорданов го няма.

Успоредно с кметските избори, в Административния съд ще се реши спора за поста временен кмет на Варна. Изходът от делото е важен, за да се знае подписът на кой от двамата временноизпълняващи е бил легитимен.

За да се избегнат всякакви опити за манипулации, бюлетините за кметските избори във Варна ще бъдат отпечатани в печатницата на БНБ. Според предварителните сметки, бюлетините ще струват на общината по около 40 000 лева за всеки тур. От полицията пък още преди седмица заявиха, че ще поемат охраната на изборните книжа още от транспортирането им до доставянето им в секционните комисии.