Всички общински сметища, които не отговарят на изискванията на Европейския съюз, трябва да бъдат закрити до Нова година. Девет общини са на път да обявят бедствено положение.

Ако до три дни България не затвори всички стари депа за отпадъци ни заплашва нова, втора наказателна процедура от Европейската комисия и вероятно тежки финансови санкции.

Брюксел вече наказа страната ни заради незакрити 113 сметища, които не отговарят на европейските изисквания.

Към днешна дата повечето от тях са изведени от експлоатация, а за 17 това трябва да се случи до 31 декември.

Проблем обаче има в населените места, където все още не са готови с новите системи за управление на отпадъците. Такива са 9 общини в Пазарджишко. В 5 в Благоевградско също има проблем.

Повече от 30 г. община Пазарджик изхвърля отпадъците си на сметището и създава планина от боклуци.

След дългогодишно чакане е изградено депо за отпадъци по стандарт.

Проблем обаче има. Заради обжалване на избора на оператор, новото депо няма право да работи в момента, а съседните общини, които трябва да докарват боклуците си в Пазарджик, се притесняват.

„Ще успеем да поемем 2 дни. След това, ако не се случи, ще преминем към бедствено положение”, каза кметът на Пещера Николай Зайчев.

Оказва се, че на старото сметище има местни жители, които не си го дават.

Сметището в Пазарджик се е превърнало в малък град, в който живеят повече от 200 души. Те са там от 20 г. и разтоварването на боклука е най-важният момент за тях.

Казват, че са доволни от сметището и си изкарват прехраната от него. Заплашват, че, ако го затворят, ще започнат да крадат.

Депата за отпадъци в Благоевград, Кочериново, Рила, Бобошево и Симитли също ще затворят. Боклукът трябва да се извозва до сметищата в Разлог и Сандански. На практика обаче това се оказва невъзможно.

„Няма да бъде лесно, това е една огромна трудност за общината, с нашата техника не можем да се справим, най-вероятно ще потърсим да наемем подходяща техника, разбира се това е свързано с финансово натоварване на общината”, заяви кметът на Благоевград Атанас Камбитов.

Автомобилите са пригодени да събират отпадъци, а не да ги транспортират на разстояние от 50 или 60 км., обясни Васил Бачев от общинската фирма по чистота.

От екоинспекцията са категорични, че отсрочка няма да бъде дадена.

„Компромиси не могат да се направят, тъй като ние вече имаме една осъдителна присъда от Европейския съд”, категоричен е Ангел Георгиев, директор на РИОСВ – Благоевград.

В Благоевград модерно депо ще бъде изградено следващата година.

Решение на Министерски съвет указва на общините, които все още не са готови със системите за управление, къде могат да депонират отпадъците си и боклукът да се вози към съседни населени места.

Дали обаче няма все пак да се стигне до криза с боклука – ще разберем още в следващите дни.