Детското отделение на спешната болница „Пирогов” вече е с нов вид.

Ремонтираните детски клиники бяха открити днес официално от премиера Бойко Борисов, здравния министър Николай Петров и американския посланик Ерик Рубин.

Не веднъж сме ви разказвали за тежките условия, при които се спасяваха децата на „Пирогов”. „Отчайващо”, така една майка описва състоянието на отделението по детска хирургия преди година и половина.

Последният ремонт на детските клиники е бил преди 30 години, а основен не е правен от 53 години.

Снимка: bTV

„Аз съм заварил една сграда, която отговаряше на стандартите на 70-те години. И доста дълго време ние работихме в тази сграда и при тези условия”, казва д-р Цветко Георгиев, началник отделение „Неонатална хирургия”.

Снимка: bTV

Днес напълно обновени са Клиниката по детска хирургия и спешното приемно отделение за деца на „Пирогов”.

Преди година и половина държавата отпусна 2,9 млн. лв. за основен ремонт и ново медицинско оборудване.

Снимка: btvnovinite.bg

За интериора и по-приветливата обстановка обаче парите не стигат.

Затова болницата разчита на инициативата на Фондация „Америка за България” – „Малките герои”. Кампанията им събра 400 хиляди лева, а с парите е направена приказна и гостоприемна среда за децата и техните семейства.

„Мисля, че дарителството трябва да се поощрява и трябва да се засилва, защото виждате, че това е начинът, по който да може държавата, бизнесът, медиите да помагат и всеки по свой начин да направи нещо по-хубаво за всички”, заяви изпълнителният директор на „Пирогов” проф. д-р Асен Балтов.

През детските клиники на „Пирогов” всяка година се спасява животът на над 3000 малки пациенти. Това вече ще се случва в 65 обновени стаи на три етажа.