Най-тежка остава ситуацията при децата, болни от грип, особено при най-малките - до 4 години. Сред тях са и децата в училищна възраст. Днес особено тежко беше в Ямбол, където има едно детско отделение и едно свободно легло.

Единственото детско отделение в Ямбол е пълно с усложнения от грип и с пневмонии. А а медиците са на ръба. Четирима лекари и четири сестри, някои над 70-годишни, работят извънредно.

„Значи в графика колегите нямат нито един почивен ден в събота и неделя. Извънредните часове са 42,78, 18 часа, над графика са тези часове“, обясни д-р Славка Кирилова, завеждащ детско отделение на МБАЛ- Ямбол.

Снимка: bTV

За да не затворят отделението, дори болни не се прибират в къщи

„Няма кой да работи и аз не взех болнични и с абоката на работа идвах“, казва Йорданка Тончева, която е старша сестра в детско отделение МБАЛ – Ямбол.

Напливът в медицинските центрове не спира.

„Усложненията може би тепърва ще започнат и при грипа може да има свръхостро протичане с усложнение пневмония“, каза педиатърът д-р Ванушка Стефанова.

Въпреки че децата ще влизат в клас след строг филтър, здравните власти предупредиха

„Ако продължи тази тенденция децата да са присъствено обучение, ще надхвърлим 30%, което е критично за присъствени обучения“, заяви д-р Радостина Калчева, директор на РЗИ-Ямбол.

Извънредните мерки остават в сила до следващия понеделник.