Добра новина за малките пациенти и техните родители от Враца. Детско отделение на областната болница, което беше затворено преди месец, отново функционира.

Намериха се лекари, които да заемат мястото на напусналите, но въпреки това нивото на компетентност ще бъде понижено.

Останало без персонал в средата на август, отделението трябваше да заработи на първи септември. Тогава обаче стана ясно, че само сестрите са готови да се върнат.

„Искаме да го има отделението и да продължим да работим с децата. Защо всички ни изоставиха, не знам“, казва медицинската сестра Цветелина Ценкова.

От началото на седмица дежурства вече дават и лекари. На смяна е новият завеждащ на отделението д-р Селма Ал Шатри. Тя обаче не пожела да коментира новата ситуация.

Снимка: bTV

От ръководството на болницата са уведомили здравните власти, че отделението ще работи вместо с второ, както е било досега, с първо ниво на компетентност, което означава по-малко клинични пътеки.

„Няма да има възможност да се покрива 24 часа присъствие на лекар, но смятам, че това е едно начало, имаме уверението, че от Неонатология лекари ще дават дежурства, когато има необходимост“, обяснява Ирена Мазнева, председател на БЛС-Враца.

Засега никой от напусналите по различни причини  медици – пенсиониране, претовареност и ниски възнаграждения, не е склонен да се върне. А близки на малките пациенти не изключват кризата да се повтори не само с това отделение, но и с останалите. Причината - огромните дългове на болницата.

„Не е красиво болниците да бъдат търговски обекти. Здравето на хората не е търговия“, категорична е Цветана Николова.

Междувременно стана ясно, че директорът на болницата напуска. А в непосредствена близост до здравното заведение започна да се строи нова частна клиника.