Първи работен ден и на детските кухни в София. Въпреки че не бяха затворени официално, много от общините сами решиха да спрат дейността им в извънредното положение.
Най-нетърпеливите родители дойдоха още преди кухнята в квартал „Витоша“ да отвори.
„Вкъщи си готвиме. Аз го гледам в момента. Малко ми е трудно, защото не се справям с храната, но успяхме. Надявам се сега пак да я приеме“, заяви Любомир Инджев.
Специален служител следи на входа за отстояние между хората.
Родителите трябва да влизат в помещението с маска. И трябва да спазват дистанция, докато чакат. В една от детските кухни е разграфено точното разстояние.
В кухнята има строга хигиена.
„През целия процес на работа в кухненския блок стои инструктор по хранене, който е дежурен в кухненския блок и всяка процедура, която трябва да се извърши, е проследена“, каза д-р Елена Василева, директор комплекс за детско хранене.
Прави се четирикратна дезинфекция, осигурени са зелени коридори за служителите и продуктите. Родителите получиха храната си със заверени талони за 16 март.
„През следващите дни също ще има възможност купоните от март да бъдат използвани, за да може да няма финансова загуба за родителите“, обясни Дончо Барбалов, зам.-кмет на София.
За детска кухня в София са записани 5 хиляди деца от 8 месеца до 3 години. Всички служители са преминали тест за COVID-19 преди да се върнат на работа. Състоянието им ще се следи всеки ден.