Първи работен ден и на детските кухни в София. Въпреки че не бяха затворени официално, много от общините сами решиха да спрат дейността им в извънредното положение.

Най-нетърпеливите родители дойдоха още преди кухнята в квартал „Витоша“ да отвори.

„Вкъщи си готвиме. Аз го гледам в момента. Малко ми е трудно, защото не се справям с храната, но успяхме. Надявам се сега пак да я приеме“, заяви Любомир Инджев.

Снимка: bTV

Специален служител следи на входа за отстояние между хората.  

Родителите трябва да влизат в помещението с маска. И трябва да спазват дистанция, докато чакат. В една от детските кухни е разграфено точното разстояние.

Снимка: bTV

В кухнята има строга хигиена.

„През целия процес на работа в кухненския блок стои инструктор по хранене, който е дежурен в кухненския блок и всяка процедура, която трябва да се извърши, е проследена“, каза д-р Елена Василева, директор комплекс за детско хранене.

Прави се четирикратна дезинфекция, осигурени са зелени коридори за служителите и продуктите. Родителите получиха храната си със заверени талони за 16 март. 

Снимка: bTV

„През следващите дни също ще има възможност купоните от март да бъдат използвани, за да може да няма финансова загуба за родителите“, обясни Дончо Барбалов, зам.-кмет на София.

За детска кухня в София са записани 5 хиляди деца от 8 месеца до 3 години. Всички служители са преминали тест за COVID-19 преди да се върнат на работа. Състоянието им ще се следи всеки ден.