Детски лекар-ортопед и преподавател по медицина беше задържан след положителна проба за кокаин на пътя, научи bTV. Всеки трети спрян за проверка водач е с наркотик, заяви пред bTV инспектор Радослав Кръстев.
Психолози настояват за задължително лечение.

Само за 10 дни в столицата са установени 30 шофьори, седнали зад волана след употребата на дрога. Други 20 са отказали да направят тест.

„Масово употребата е на канабис и амфетамини. Също и бензодиазепини, които са при водачи, които са на лечение на психози, нервни разстройства“, каза инспектор Радослав Кръстев от КАТ.

Най-фрапиращият случай е с мъж с три вида дрога, движещ се из столичните улици, казва инспектор Кръстев,  полицаят - установил най-много дрогирани шофьори. 

„При наркотиците не са толкова видими признаците, колкото при алкохола. Самите водачи, употребили наркотици, са с приповдигнато настроение, когато употребяват кокаин, амфетамин, или така наречените повдигащи наркотици“, отбеляза Радослав Кръстев.

Точни данни за употребяващите и зависимите няма, но данните на Пътна полиция са достатъчно показателни и много тревожни според психолога Виктория Казакова от Превантивния център по наркомании.

„Превръща се в норма и за нещо нормално, не само за младежите като начин на живот. Лошото е, че развиването на самата зависимост става много неусетно и бързо това пристрастяване, когато човек вече е в една хронична фаза“, допълни Виктория Казакова.

Според нея при хората с проблеми с дрогата е нужна психиатрична експертиза и задължително лечение.

„Когато един човек каже, че от време на време употребява кокаин през почивните дни, за да му е хай, за да се почувства по-велик, защото вероятно нещо в него го кара да се чувства не такъв, какъвто би искал, то е като да искаш да избягаш от себе си, и той започва от време на време да употребява някакво психоактивно вещество, това никога не спира - от време на време, защото пристрастява самото състояние, в което човек стига с употребата“, допълни Виктория Казакова.

Канабисът се подценява изключително много, подчертава още психологът. Той влияе на централната нервна система и с времето става все по-недостатъчен.