26 милиона тона пластмасови отпадъци се произвеждат в Европейския съюз всяка година. В битката за по-чиста природа детски градини у нас спират използването на пластмасови чаши.

Всяка малка стъпка може да промени света, в който живеем. Затова в една от детските градини заменят пластмасовите чаши с метални.

Така освен че успяват да спестят 2000 лева месечно, те се грижат и за природата. Инициативата Община Варна започва още преди три години.

„За дезинфекцията на посудата не е голям ресурсът, знаете, че съдомиялните машини са икономични и не смятам, че много ток се използва за почистването”, каза Невена Господинова, директор на детска градина „Чайка”.

В село Мирянци преди два месеца родителите сами събират пари и купуват чаши на децата си. Преди пластмасовите свършвали бързо и не били хигиенични, тъй като децата  често ги разменяли.

Екоактивисти изчисляват, че всеки малчуган използва средно по 5 еднократни чаши дневно. Така забавачниците изразходват над милион чаши всеки учебен ден или 550 тона отпадък годишно.

„Идеята е всяка една чаша да има свой индивидуален символ, защото тогава успяваме да спестим не само от огромното количество еднократен пластмасов откадък, който е негоден за рециклиране, а пестим ток, вода, препарати, ресурси, труд на персонала в детската градина”, обясни Сабина Максимова.

До момента от пластмасовите чаши са се отказали 19 детски градини в страната. Амбицията е техният брой да се увеличи.