След преминаването към дистанционно обучение, родителите трябва да изберат да останат у дома, заради затворените училища и детски градини и ясли, или да наемат детегледачка. 

Една от мерките, с които държавата анонсира, че ще помогне, е именно да финансира наемането на човек, който да гледа детето. Затова дава по 490 лева на месец, за да могат нуждаещи се семейства да наемат такъв човек.

За три години 7000 родители са били одобрени за такава помощ. Най-много в София, Пловдив и Ловеч.

Агенцията по заетостта няма точни данни дали през пролетта повече родители са прибегнали до мярката.

Снимка: btvnovinite.bg

За дете до 5 години, родителят не трябва да работи, а детето да не е записано в детска градина или ясла. Детегледачът се назначава за 8-часов работен ден. 

За многодетните родители на деца до 12 години условието е също да са безработни, а децата да посещават детска градина или училище. В този случай детегледачът е за 4 часа.  

Снимка: btvnovinite.bg

Защо обаче едно семейство, което отговаря на условията и дори е одобрено, не получава парите вече 4 месеца?

Ива и нейното семейство избират гледач на децата им да е техният дядо. 

„Подадохме си документите на 3 август и до ден днешен нямаме гледач. Междувременно на 11 ноември изпратих имейл да питам докъде е стигнала процедурата?“, обяснява Ива.   

Отговорът бил, че били одобрени и те, и изборът им на детегледач. Досега обаче договор не е сключен. 

От Агенцията по заетостта обясниха за bTV забавяния са възможни. 

„Предвид големия брой получени заявления, както и усложнената епидемиологична обстановка в страната, която несъмнено рефлектира и сред служителите на Агенция по заетостта, е възможно възникване на известно забавяне в обработката на документи по схемата“, обясниха от Агенцията.

Снимка: btvnovinite.bg

Семейството открива и друг проблем. При кандидатстването с приоритет са родителите, които не работят.

„Какъв е смисълът да се рекламира като - "Хайде родители, върнете се на работа, ние искаме да храните тази икономика и да я движите", при положение, че те ми казват, че трябва да си остана вкъщи, за да мога да кандидатствам. Как да започна работа, като да кажем, че те са ми одобрили документите някъде октомври, а аз ноември все още нямам детегледач“.

Когато вече се осигури детегледач, родителят до 4 месеца трябва да започне работа, а след нашия сигнал до Агенцията по заетостта, договорът на семейството вече е готов за подписване.