Дете влиза в болница заради изкривена уста, проверяват личния му лекар за пропусната ваксина

10-годишното момиче е било прието за лечение в Пловдив

Снимка: iStock

Мария Георгиева

Публикувано в  15:38 ч. 07.10.2024 г.
 

Регионалната здравна инспекция в Кърджали проверява личния лекар на дете за пропусната ваксина, съобщиха от РЗИ - Кърджали.

10-годишното момиче е било прието за лечение на 5 септември тази година в Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Св.Георги“ в Пловдив и е изписано на 12 септември.

Детето постъпва за лечение, след като майката сигнализира, че няколко месеца е с изкривен ляв устен ъгъл и пропуснат един прием (реимунизация) с пентаксим.

Това е комбинирана ваксина, която се прилага за подсилване на изградения постваксинален имунитет при предходна имунизация срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и инфекции, причинени от Хемофилус инфлуенце тип Б.

В епикризата на Детето при изписването му от болницата е записана диагноза „атипична лицева болка“. То е в добро общо състояние.

Пентаксимът се прилага за реимунизация от 16-тия месец след раждането, но не по-рано от 12 месеца след третата доза Hexacima, прилагана за първична имунизация.

 

Ваксината се поставя мускулно в бедрото на детето. При по-големи деца може да бъде приложена и в в делтоидния мускул на ръката.

В България реимунизацията с комбинираната ваксина е въведена през 2010 г.

От клинични проучвания е установено, че след реимунизация с една доза (на 16-18 месечна възраст) всички деца са достигнали защитни титри на антитела срещу дифтерия, тетанус, полиомиелит и Хемофилус инфлуенце тип Б, а спрямо коклюш – 98-99% от реимунизираните деца.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK