Малко дете почина в София след тежки усложнения. Това потвърди за bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

В Националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни заболявания е доказано, че детето, което е на 3 години и 10 месеца, е страдало от пандемичния А (H1N1), по-известен у нас като свински грип.

Починало е от миокардит – възпаление на сърдечния мускул, потвърди за bTV д-р Ангел Кунчев, главен държавен инспектор.

Това е вторият доказан случай на грипен вирус тип А за сезона в България и първи за София. Специалистите предупреждават, че вирусът е изключително опасен за бременните жени и препоръчват бъдещите майки да избягват контакт с болни. 

Пикът на епидемията се очаква в края на януари.

Драматично влошаване на общото състояние, висока температура, болки по цялото тяло, липса на апетит. Това са част от оплакванията, с които пристигат болните от грип. Веднъж попаднал в организма, грипът е непредсказуем - може да предизвика възпаления на различни органи в тялото.

Даже млади и здрави хора може да се окажат в животозастрашаваща ситуация в следствие на усложненията и затова медиците са категорични - пазете се и не се самолекувайте!