Десислава Иванчева излиза на свобода срещу 10 хил. лв. гаранция. Това реши Върховният касационен съд. Бившата кметица на р-н „Младост“ до момента беше под домашен арест.

Наложена ѝ е забрана да напуска страната. Наскоро тя обяви, че е бременна. Именно това наложи промяна на мярката, защото тя трябва да следи здравословното си състояние в медицински център.

"Притеснено ми е, неудобно ми е да помоля, но ми трябва помощ от хората, за да събера сумата и да съм навън. Макар че това, което направи съда не е малко. Със смесени чувства съм", каза Иванчева. Малко по-късно адвокатът на подсъдимата обяви, че средства за гаранцията са намерени и тя вече е платена.

ВКС отложи делото и изкиска информация от Висшият съдебен съвет по дисциплинарна проверка, извършена там, за процедурни нарушения на председателя на Софийския апелативен съд по делото.

Ако такива се докажат, делото може да бъде върнато на прокуратурата, обяви един от адвокатите.

"Делото трябва да бъде върнато на прокуратурата, за да се прецизира и обвинителният акт, защото до ден днешен не разбирам в какво е обвинена Биляна Петрова", уточни адв. Емануил Йорданов.

Апелативният спецсъд намали драстично присъдите по корупцинната афера в р-н „Младост“.

Втората съдебна инстанция намали наказанието на бившата кметица от 20 на 8 г. затвор. На заместничката ѝ Биляна Петрова от 15 на 7 г., а на бившия районен кмет Петко Дюлгеров от 12 на 6 г. лишаване от свобода.

Решение по делото "Иванчева" се очаква наесен.