Корнелия Нинова лъже, като казва, че няма нищо общо с корупционни схеми и не е била в Тройната коалиция. Това каза Десислава Атанасова на пресконференция на ГЕРБ .

„С уважение към г-жа Корнелия Нинова не пускаме постове във Фейсбук, а даваме пресконференция, на която да отговорим на така наречените обвинения към премиера. Тя твърди, че никога не е имала нищо общо с корупционни схеми, с подозрения и уволнения във връзка със съмнения за корупция, за това, че никога за нищо не е лъгала и за това, че по времето на управлението на Тройната коалиция през 2005 – 2007 г. изглежда не е била зам.-министър. За да опресня паметта на г-жа Нинова съм готова да цитирам медиите“, каза Атанасова.

Тя цитира материали от медии, в които по време на Тройната коалиция тогавашният министър-председател Сергей Станишев посочва, че Корнелия Нинова е уволнена, тъй като има конкретни и сериозни обвинения срещу нея. Атанасова цитира още и тогавашния президент Георги Първанов, който твърди, че действията на министър-председателят са закъснели, защото е имало данни за сериозни конфликти на интереси и корупционни схеми.

„Стигаме и до т.нар. австрийска връзка и данните, които г-жа Нинова ще изпраща на вниманието на австрийското правителство. Отново сте закъсняла г-жа Нинова. Още през 2010 г. Бойко Борисов разговаря с президента на Австрия и разказва за целия проект „Цанков камък“.

Когато той му е казал, че в България за подобни проекти досега мандатоносителят е взел над 1 млн. евро и как биха реагирали в Австрия, ако мандатоносителят направи подобно нещо, австрийският президент каза, че това ще е грандиозен скандал и дори не може да го осмисли“, каза Атанасова.

„Ако г-жа Нинова има претенции да завежда дела към министър-председателя и представители на ГЕРБ във връзка с твърденията, че тя лъже, бих я посъветвала да заведе дела и срещу още няколко човека – генерал Решетников, Румен Петков и г-н Гергов, които също твърдят, че тя лъже.

Ще цитирам нейния близък до скоро съпартиец г-н Гергов: "Истината не е приятел на Корнелия Нинова“. Очакваме тези хора също да бъдат приведени под отговорност“, каза още тя.

В сигнала, който подаде ГЕРБ за „Цанков камък” няма нито едно има на министър или заместник-министър, свързан с което и да било управление от началото на реализирането на този проект до неговото пускане в експлоатация, уточни Десислава Атанасова.

По думите й Нинова е съпричастна, доколкото е била член на правителството в периода 2005 г. – 2007 г. като зам.-министър на икономиката и енергетиката.

Заместник-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов от своя страна коментира проекта за антикорупционен закон на БСП.

По думите му с този проект се създава паралелна структура на прокуратурата, която осъществява самостоятелни разследвания, но не е ясно под чий надзор.

По думите на Цветанов слабите страни на антикорупционното законодателство, което предлага БСП, по силата на Конституцията на Република България, е свързано с прокуратурата.

„Прокуратурата ръководи разследването и упражнява надзор на законосъобразността и провеждането на съответното разследване съгласно чл. 127, т. 1 от Конституцията на Република България. Когато става въпрос за наказателни дела от общ характер, прокуратурата е задължителен участник.

В проекта на БСП обаче за Антикорупционен закон, на прокуратурата се отделя скромна роля и място“, посочи Цветанов.

По думите му разследващите агенти на новата специална комисия провеждат разследване по определен вид дела.

„Те се определят със заповед на председателя на комисията. Горестоящите ръководители нямат право да дават указания на агентите за извършване на действия по разследването. То е регламентирано и в Конституцията“, каза заместник-председателят на ГЕРБ.

Според него друга слабост на проекта на БСП е създаването на възможност за разследване по анонимни сигнали. Цветанов обърна внимание, че друг слаб момент в техния законопроект е наименованието на комисията.

По думите му наименованието Специална агенция „Антикорупция“ създава усещането за извънреден орган, който ще осъществява извънредни мерки.

„Слаб момент чисто юридически е начинът на създаването на структура на Специална агенция „Антикорупция“. В чл.22 от техния законопроект е посочен, че самостоятелните териториални отдели на агенцията се създават с указ на президента на Република България по предложение на председателя на агенцията.

Уважаеми дами и господа, уважаеми радетели на подобна промяна, България е парламентарна република и има разделение на властите и президентът има разписани правила по Конституция. Той няма такива правомощия по Конституция. Той не може да създава структурни звена на административни органи“, заяви Цветанов.

"Що се касае до всички тези нападки и всеки, който се припозна в това говорене, което направихме от политическа партия ГЕРБ, няма нищо лично и по никакъв начин не сме искали да засегнем нито една политическа формация и нито един представител на дадена политическа сила. Това, което каза и Десислава Атанасова, ние сме се придържали към всички тези констатации, които са станали в продължение на последните няколко години и искаме да избегнем тази паралелна държава, която създадоха точно БСП", допълни Цветанов.

Ако погледнете хронологията на всички събития за важните инфраструктурни проекти, ще видите, че те винаги са се увеличавали в процеса на тяхното реализиране.

Той даде за пример „Водното огледало”. То е започнало с начална цена на себестойност на проекта около 4,5 млн. лв. и достигна 90 млн. лв.

Цветанов припомни и това, което се е случило с „Цанков камък”. Той поясни, че няма упрек към политиците, но искат да се разграничат от порочните практики:

Проектът „Цанков камък” стартира на стойност около 400 млн. лв., а завършва на 800 млн. лв. и с пътната инфраструктура, която е изградена, този проект е над 1 млрд.", каза той.

Това, което има днес като констатация е, че всички обществени поръчки, които е трябвало да бъдат направени по Закона за обществените поръчки от НЕК не са направени. Възлагането е станало пряко, без да има проведена процедура, допълни Цветанов.

Не прави чест нито на президентската институция, нито на БСП за начина, по който искат да се измъкнат и да формулират темите, които искат да бъдат дискутирани в публичното пространство, заяви Цветан Цветанов.