Десетки бебета проплакаха тази нощ в цялата страна. Кое от тях обаче ще вземе приза „Бебе на 2022 година“?

Най-вероятно първото бебе за годината е родено в София, тук в болница „Надежда“. То е момиченце и проплаква 40 минути след полунощ. В Шумен пък се ражда момченце в 01:00 през нощта. Все още очакваме пълната информация за родените тази нощ бебета в цялата страна. Подробностите следват.

Малката Жаклин поема своята първа глътка въздух в 12:40 минути на 1-ви януари в столичната болница „Надежда“. Бебето се ражда секцио и е първа рожба на гордите родители.

„Беше планирано за 12 януари, но тя си избра друго. Предполагам, че много бебчета са се родили в тази нощ и дори да не е тя първото бебе за годината в страната, за нас тя си е съкровище номер едно. Решихме, че това ще бъде името, защото и двамата го асоциираме с жизнерадост, живот, живец, игривост“, казва майката на Жаклин.

Два часа по-рано в същата болница проплаква и Чавдар - второ дете на 35-годишната Нели Величкова.

„Харесваме българските имена. Каката много спомогна за това той да се казва Чавдар, тя каза: Това е Чочко, искам да е Чочко и така остана името“, споделя майката на момченцето.

Неонатологът в болница „Надежда“ д-р Ирина Божинова съобщава, че са се родили 5 бебета за нощта, общо 8 за денонощието. Те са здрави, а майките се чувстват добре.

През изминалата 2021 година в лечебното заведение се раждат 2 357 новородени, от които 86 двойки близнаци.

„Можем само да се гордеем. Пандемията изобщо не ни повлия на работата, дори напротив ражданията са със 170 повече от предходната година“, обяснява и д-р Владимир Ненов, акушер-гинеколог в МБАЛ „Надежда“.

И от Шумен се похвалиха с момченце, родено в местната многопрофилна болница.

„Първото бебе, което се роди в нашата болница, се роди час след настъпването на новата година. Това е момче с тегло 3,450 грама. Бебето е здраво, доносено, нормално родено. Майката е на 29 години, за нея това е първа бременност и първо раждане“, отбелязва д-р Лиляна Куздова.

В първия ден от новата година бебета проплакаха още в Бургас, Сливен, Добрич, Пловдив и Варна.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!