Десетки се стекоха в Рилския манастир да се поклонят пред чудотворната икона на Богородица Осеновица, която се съхранява в обителта повече от 550 години.

Иконата се изнася един път в годината от централната черква на манастира на днешния ден. Освен пред нея, гостите можеха да се поклонят и да измолят прошка и пред мощите на основателя на манастира - св. Иван Рилски.

Пасхално богослужение и водосвет пред чудотворния образ на Пречистата Божия Майка - Осеновица отслужиха на Светли петък Адрианополският епископ Евлогий - игумен на Рилския манастир и братството на обителта. Ритуалът се извършва по традиция на днешния ден, който църквата е определила да е посветен на Божията майка, като противовес на Разпети петък, разказа архимандрит Варлаам от манастира.

Преданието разказва, че чудотворната икона на Богородица е дарена на обителта от византийският император Мануел Първи Комнин. Той пострадал по време на лов, но бил изцелен от мощите на Св. Иван Рилски, които се съхранявали в тогавашен Средец.

В знак на признателност, императорът подарил своята икона, която носел със себе си по време на походи и битки.

Иконата на Богородица Осеновица е изработена на медна плочка, около която, в малки клетки, са положени и мощите на други 32 светци. Според легендите иконата много пъти е извършвала чудеса, спасила е и самия манастир от пожар в първите години на 20 век. Според преданията тя помогнала и за овладяването на чумната епидемия в Самоков.

"Иконата върши чудеса непрекъснато. Не всеки обаче разказва и споделя своето чудо, но хората вярват и са благодарни", разказа още архимандрит Варлаам.

През целия ден днес не спря потокът от туристи към манастира. "Откакто движението е пуснато отново, хората по-често идват", каза игуменът епископ Евлогий, цитиран от БТА. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!