Десетки паралелки в страната предстои да бъдат закрити. Точният им брой ще стане ясен след седмица. Директори на училища обаче вече се подготвят да съкращават учители.

Утре започват записванията след третото класиране за гимназиите и професионалните училища. Има единици свободни места и в елитните училища. 54 деца обаче са останали без места заради неправилно подреждане на желаните училища.

В София свободните места в гимназиите и професионалните училища са 350. След третото класиране ще бъдат закрити 25 паралелки, с 10-по-малко от миналата година, обобщиха от регионалния инспекторат. В Пловдив закритите паралелки са 15 при 157 незаети места. Във Велико Търново от общо 47 паралелки ще бъдат закрити 4. На финала на последното записване в Хасково учениците се оказаха по-малко от паралелките и това доведе до съкращаване на класове в осем училища.

Едно от тях е Професионалната гимназия по дървоообработване и строителство, където според директора Александър Батимов ще се стигне до уволнение на учители. „Какво да им кажа? - Много работите обаче началникът на инспектората е решил, че няма да можем да си направим тази паралелка и сега вие си отивате”, каза Батимов.

От инспектората по образование обаче са категорични, че падането на паралелки няма да доведе до съкращения, защото приемът е бил раздут.

Заради разминаване на ученически желания и обявени специалности, 460 деца от Хасковско, които успешно са издържали приемните изпити, са се отказали да учат в професионални училища.