Поледици, заснежени пътища и прекъснато електричество в Северозападна България. Хиляди абонати в областите Враца и Монтана останаха без ток след обилните снеговалежи.

Десетки населени места бяха лишени от електричество часове наред. Селища осъмнаха без ток и в Смолянско.  Близо 700 машини обработваха пътните настилки през нощта, въпреки това проблеми имаше.

Лошото време предизвика катастрофи по пътищата.

Пътнически автобус аварира край Севлиево на пътя София – Варна. Камион се преобърна на международния път Е-79 в Монтанско и затвори движението.

Инцидентът стана в района село Смоляновци днес преди обед. Камионът превозвал пощенски пратки, влязъл в страната ни през „Дунав мост 2” на път за Ирак.

По думите на шофьора, той аварирал заради хлъзгавия път, като се преобърнал на пътното платно. След около два часа бе избутан встрани от фадрома на снегопочистваща фирма, но през това време шофьорите трябваше да изчакат на място.

В Централна България снегът дойде около 20 ч. Три часа по-късно в канавка край Севлиево вече имаше катастрофирал автобус, който отбиваше шофьори от пътя през цялата нощ.

Пътят София – Варна, в района на Велико Търново, се оказа едно от големите предизвикателства за шофьорите през нощта. Обилният снеговалеж за кратко покри пътната настилка и сля платната за движение в едно.

"Направена е била подложка на асфалтовата настилка. По време на снеговалеж, съгласно нормативната уредба, има степени и нива на снегоподържане. При обилен снеговалеж, както беше в периода от 12 ч. до 2 ч. може да се допусне да има сняг по пътното платно, който е с дебелина 3 см”, обясни инж. Диян Георгиев, директор на ОПУ – Габрово.

Над 50 машини чистиха снега в Смолянско в последното денонощие. Пътищата в областта са проходими при зимни условия. Няколко селища осъмнаха без ток.

Обилният снеговалеж предизвика проблеми и на пътя Плевен – Ясен. За щастие до инциденти там не се стигна.

В София също валя през цялата нощ. Снегът обаче бързо се топи. 

„Почистени са улиците и булевардите, по които се движи общественият транспорт, както и улици и булеварди в кварталите. Също така общинските пътища за Витоша и за високите части на общината”, съобщи кметът Йорданка Фандъкова.

Кризисните центрове в София вече приемат бездомни хора.

Пътищата в страната вече са проходими при зимни условия. Това уверяват от Агенция Пътна инфраструктура. Заради снега е ограничено движението на МПС над 12 тона през "Троянски" проход.

Целогодишно това ограничение важи за "Петрохан" и "Шипка", над 10 тона, през "Вратник" и "Твърдишки", а над 3,5 т през "Дюлински" и "Пампорово". 

Около 8:30 ч. отпаднаха ограниченията за движение на тежкотоварни автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета през прохода "Превала".

През последните 3 дни в област Видин са станали три тежки катастрофи с жертви – причините са различни. От Пътна полиция призовават шофьорите да карат внимателно.

Снегът причини и други проблеми.

Първият сняг остави без ток половин община Мездра. Засегнати бяха близо 6000 абонати в 13 населени места. Там, заради счупени изолатори и скъсани връзки, аварираха далекопроводи. Имаше и засегнати домакинства в самия град. Отстраняването на авариите продължава и в момента, а електрозахранването се възстановява поетапно. Проблеми имаше и в съседната община Роман.

В село Кален и в още 12 населени места в община Мездра токът спрял преди полунощ. Положението с топлото на село спасяват дървата, но електроуредите не работят. Жителите на романското село Долна Бешовица също са потърпевши.

На дежурния телефон на електроразпределителното дружество никой не отговарял, каза кметицата.

На помощ на екипите в Мездра за отстраняване на авариите по далекопроводите дойдоха служители на ЧЕЗ от Враца и Тетевен. Без ток цял ден останаха и селата в Искърското дефиле. И към момента все още има абонати без ток.

С понижаване на температурите се увеличава рискът от възникване на пожари в бита.

Само за последната седмица са възникнали почти 200 битови пожара, при които са загинали петима души, а други 13 човека са пострадали.

Огнеборци припомнят, че е задължително на разстояние от един метър около отплителните уреди да не се поставят и съхраняват горими материали.